Alternativet skaber usikkerhed omkring overborgmesterpost

S kan miste overborgmesterposten efter mere end 100 år, hvis Alternativet peger på en anden spidskandidat.

Hvem skal være bykonge i Danmarks største kommune? De sidste 100 år har svaret været en socialdemokrat. Men det kan det kommende kommunalvalg den 21. november lave om på.

For ifølge en ny meningsmåling i Berlingske er Socialdemokratiet nemlig ikke længere så sikre på at få posten, fordi Alternativet er ny spiller på Københavns Rådhus og står til 10,2 procent af stemmerne ved det kommende kommunalvalg, som vil være partiets første.

Foreløbig vil Alternativet ikke melde ud, hvem de vil pege på som overborgmester, og det skaber usikkerhed blandt partierne i Borgerrepræsentationen.

S og Ø næsten lige store
For ifølge Berlingskes meningsmåling er Socialdemokratiet og Enhedslisten lige store.

Socialdemokratiet er således gået fem procentpoint tilbage, så de nu står til 22,9 procent af stemmerne, mens Enhedslisten, der har meldt ud, at de klar til at overtage overborgmesterposten ved det kommende valg, nu står til 22 procent af stemmerne.

Alternativet kan derfor blive tungen på vægtskålen, der afgør, om Frank Jensen skal fortsætte som bykonge, eller om Enhedslisten skal afløse ham.  

- Vi vil gerne pege på politik og indhold, før vi peger på en enkelt person, og vi vil gerne pege på den overborgmester, der er mest ambitiøs på de tre bundlinjer; miljøet, det sociale og det økonomiske. Og så vil vi vælge den, der giver os mest politik for pengene. Det indebærer en vilje til at gå meget ambitiøst til værks på den bæredygtige dagsorden, siger Alternativets spidskandidat Niko Grünfeld til TV2 Lorry.  

Han fremhæver blandt andet partiets mærkesag om bevaringen af Amager Fælled, som er gået hen og blevet et stridspunkt mellem Socialdemokraterne og Alternativet.

Frank Jensen og hans parti støtter projektet om at bebygge dele af Amager Fælled. Men det vil Alternativet ikke bakke op om. 

- Vi vil gå meget langt for at bevare Amagerfælled og dens unikke nartur og biodiversitet, siger Niko Grünfeld til TV2 Lorry.

Men selvom Amager Fælled kan få betydning, så holder Frank Jensen fast i sine planer.

- Det eneste, som Alternativet får skabt med deres udmelding,  er usikkerhed om, hvem der skal stå i spidsen for københavnerne, siger han til TV2 Lorry.

Samme udmelding lyder fra Enhedslisten.

- Jeg synes, det er rigtig bekymrende, at Alternativet ikke siger, at de er klar til at pege på en rød linje sammen med en grøn linje, siger Ninna Hedeager Olsen, spidskandidat fra Enhedslisten, til TV2 Lorry.

SF deler bekymring
Også SF’s spidskandidat Sisse Marie Welling finder det bekymrende, at Alternativet endnu ikke vil pege på, hvem der skal stå i spidsen for københavnerne som overborgmester. 

- Jeg kan være bange for, at når der er partier, som stiller op til Borgerrepræsentationen, som ikke vil sige, hvem de peger på, at de så i stedet for Frank Jensen vil pege på De Radikale i en uhellig alliance med de blå partier, siger hun.

Men det får ikke Alternativets Niko Grünfeld til at melde noget klart svar ud. 

- Bare fordi man har siddet med overborgmesterposten i 100 år, så er det jo ikke ensbetydende med, at man skal fortsætte med den post som parti. Der må man jo kigge på, hvilke behov der er, og hvad man lover københavnerne, siger Niko Grünfeld.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

uddannelser

Ny aftale: Så mange millioner får dit gymnasium eller erhvervsuddannelse

20201117-145812-L-1920x1280we

Mette F.: "Vi overvejer kraftigt at skærpe restriktioner"

Ole Bjørstorp

Vraget borgmester truede med at forlade S - nu skifter han mening

Stormflod (1)

Ny rapport om kæmpe ø-projekt får lunken modtagelse: "Det er simpelthen dødens pølse"

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere