Alle effekter overlever brand i Frihedsmuseet

- Det er faktisk ganske bevægende, siger pressemand om det omfattende redningsarbejde med museets inventar.

I alt 600 flyttekasser med uerstattelige fotos, dokumenter, uniformer og våben har overlevet den voldsomme brand i Frihedsmuseet natten til søndag.

- Alt er kommet ud i tide, siger en lettet presseansvarlig for Nationalmuseet, Henrik Schilling, til Ritzau.

- Jeg har lige talt med bevaringschefen, og han fortæller, at alt er i god stand, og intet er gået tabt. Det er så at sige blot Frihedsmuseets rammer, der er brændt, fortæller han.

Branden brød ud kvart i to natten til søndag.

Fra tidligt søndag morgen og 10 timer frem arbejdede brandvæsnet på højtryk for at redde alt inventar og arkivmateriale ud af bygningerne, og missionen er altså lykkes så godt, at ingenting har lidt uoprettelige skader i flammerne.

- Der er enkelte ting, der skal konserveres, men alt vil kunne udstilles igen, siger Henrik Schilling.

Bygningerne derimod står tilbage så skadet af branden, at der er risiko for, at de må rives ned.

Omkring klokken 17 lykkes det brandvæsnet at slukke de sidste reelle flammer, men efterslukningsarbejdet fortsætter frem mod mandag.

Frihedsmuseet, der ligger ved Kastellet i København, er en del af Nationalmuseet. Det beskæftiger sig med besættelsestidens Danmark fra 1940-45 med særligt fokus på modstandskampen.

På museet bliver historien om modstandsfolkenes kamp blandt andet fortalt gennem genstande som uniformer, fotos og illegale blade.

Først mandag vil politiets brandefterforskere gå i gang med deres undersøgelser for at afdække, hvordan branden er opstået, meddeler Københavns Politi.

Enkelte genstande kunne ikke reddes ud fra de brændende bygninger, mens ilden rasede, fordi de var for tunge for brandmændene. De blev i stedet dækket til for at beskytte dem bedst muligt mod skader.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik