Arkivfoto Foto: TV2/Lorry

Alarm-fejl på hospitaler koster liv

I Region Hovedstaden har det kostet menneskeliv, at alarmsystemet ofte svigter, når en patient får hjertestop.

Det viser en intern rapport fra Region Hovedstaden, som DR Nyheder har gennemgået.
      Rapporten blev bestilt i 2010 netop på grund af alvorlige svigt i det kommunikationsudstyr, der skal tilkalde personale, når patienter på sygehuse blandt andet får hjertestop.
      Rapporten beskriver tre episoder, hvor patienten døde efter alarmsvigt - i et af tilfældene står der:
      "? at patienten ikke overlevede, og rapportøren angiver den forsinkede behandling som årsag".
      Rapporten beskriver 138 hændelser fra 2007-2010 - heraf har 5 procent altså - seks patienter oplevet "katastrofal" eller "betydelig" skade på grund af den forsinkede hjælp assistance, som det hedder i rapporten.
      I rapporten står der også, at problemer med telefonsystemer kan true patientsikkerheden, og det kan ikke udelukkes, at utilsigtede hændelser omkring telefonsystemer har medvirket til patientskade - herunder alvorlige skader.
      På Hvidovre Hospital oplever man, at der ved hver femte alarm, at der noget galt med teknikken. Enten virker en personsøger ikke, eller også strejker alarmtelefonen.
      Sygehusdirektør i Hvidovre, Torben Mogensen, mener dog ikke, at de svigtende alarmer har kostet menneskeliv på hans hospital.
      - Jeg er ked af det, hvis nogle ikke får den optimale behandling, hvad jeg må erkende der er sket i nogle situationer. Men vi arbejder på - og vi har gjort det hele tiden - at gøre det bedre, siger han.