Aktivister demonstrerer og spærrer central bro i 24 timer

Klima- og miljøaktivister har lørdag blokeret Holmens Bro for biler. Målet er at regeringen til at erklære klimakrise.

Hvis du lørdag forsøger at krydse Holmens Bro i bil, der ligger bare et stenkast fra Christiansborg, mødes du af en større gruppering, der spærrer vejen.

Grupperingen demonstrerer for en klima- og miljøundtagelsestilstand i Danmark.

quote I årtier har en masse aktivister, forskere og organisationer forsøgt at råbe politikerne op, men stadigvæk er der ikke gjort nok for at håndtere klima- og miljøproblemerne

Morten Nordström, talsperson Extinction Rebellion Danmark. 

I hele 24 timer har aktivisterne planer om at spærre broen i det indre København.

Med sig har de scener til over hundrede talere i løbet af dagen, telte til at overnatte i og et budskab til de danske politikere om at tage klima- og miljøproblemer mere alvorligt, end de gør i dag:

- Vi vil ud med budskabet om, at regeringen skal fortælle den fulde sandhed om miljø- og klimakrisen. Adskillige lande har allerede erklæret undtagelsestilstand, og derfor er målet med dagens demonstration at få undtagelsestilstand for miljø og klima i Danmark også, siger talsperson for Extinction Rebellion Danmarks Morten Nordström til TV 2 Lorry.

Flere lande har erklæret klimakrise, som i eksempelvis Storbritannien, hvor man ovenpå demonstrationer fra blandt andet Extinction Rebellion i maj erklærede undtagelsestilstand for klimaet.

Demonstranterne har taget telte med, så de kan overnatte på broen. 
Demonstranterne har taget telte med, så de kan overnatte på broen. 

Civil ulydighed som taktik

Lørdag eftermiddag er Holmens Bro, der leder hen til Christiansborg fra Kongens Nytorv, såledesspæret for biltrafik, mens cyklister og gående kan passere via cykelstien, som aktivisterne holder åben for gennemgang.

Planen er, at demonstranterne fra Extinction Rebellion vil blokere broen i 24 timer, mens der undervejs vil være musik, talere og generelt god stemning, fortæller Morten Nordstöm, der vurderer, at spærringen af broen er nødvendig for at forstå klima- og miljøproblemernes omfang:

- I årtier har en masse aktivister, forskere og organisationer forsøgt at råbe politikerne op på alle mulige måder, men stadigvæk er der ikke gjort nok for at håndtere klima- og miljøproblemerne, siger han.

Billede fra demonstrationen lørdag formiddag. Aktivisterne planlægger at blive på broen i 24 timer. 
Billede fra demonstrationen lørdag formiddag. Aktivisterne planlægger at blive på broen i 24 timer. 

- Vi er så tæt på et økologisk og samfundsmæssigt kollaps, at vi er nødsaget til at bruge ikke-voldelig civil ulydighed, som gennem historien har vist sig at være en rigtig effektiv taktik, siger Morten Nordström.

På Extinction Rebellions hjemmeside nævner bevægelsen tre krav, som de kæmper for at få indfriet. De handler blandt andet om, at regeringen skal fortælle sandheden om miljø- og klimakrisen, tilbagerulle klimaskadelig lovgivning og samarbejde med medier om at kommunikere med befolkningen.

De tre krav

  1. Regeringen skal fortælle sandheden om miljø- og klimakrisen, tilbagerulle klimaskadelig lovgivning, og samarbejde med medierne om at kommunikere med befolkningen.

  2. Regeringen skal gennemføre juridisk bindende politik for at reducere CO2-udslip til netto nul i 2025 og reducere det generelle produktions- og forbrugsniveau.

  3. Der skal oprettes et nationalt borgerting, som skal overse ændringerne, og fungere som trædesten mod et demokrati, som er klimaudfordringen værdig.*

Kilde: Extinction Rebellion Danmarks hjemmeside

Foregår stille og roligt

Københavns Politi er bekendt med demonstrationen og er til stede på Holmens Bro. Vagtchefen hos Københavns Politi oplyser, at så længe, demonstrationen foregår så fredeligt, som den gør nu, har man ikke planer om at opløse den:

- Vi ved, de er der, og indtil videre foregår det stille og roligt. Så må vi se, hvordan det udvikler sig. Det afhænger af, hvordan trafiksituationen er omkring området, og hvor fredeligt det foregår, men vi har en god dialog med dem, lyder det fra Henrik Brix, vagtchef hos Københavns Politi.

Extinction Rebellion Danmark er en del af den internationale Extinction Rebellion bevægelse, der startede i Storbritannien. De bruger ifølge talspersonen og deres hjemmeside såkaldt 'ikke-voldelig civil ulydighed' for at nå deres mål om at få stoppet masseuddøen og minimere risikoen for et samfundskollaps - som de mener er nært forestående.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik