Airbnb-mareridt: Ida tvunget ud af sin lejlighed

Konsekvenserne har været store for Ida Martensen, efter at hendes overbo flyttede ind for halvandet år siden og begyndte at udleje via Airbnb.

I et år har Ida Martensen døjet med massive støjgener og fire vandskader fra overboens lejlighed, hvor der - ifølge hende - bliver drevet ulovlig hoteldrift via airbnb.

Men Københavns Kommune har svært ved at gribe ind, og Ida Martensen er nu på fjerde måned tvunget ud af sin egen lejlighed i Knabrostræde, hvor hun ikke kan bo på grund af generne.

quote Det er et stort problem at sove. Når der bor seks mennesker ovenpå, og de kommer sent hjem fra restaurant, eller har været ude i nattelivet og kommer væltende halvfulde hjem.

Ida Martensen

Der står Fernando på overboens dør. Men Ida Martensen har aldrig mødt spanieren.

- Til gengæld så møder jeg dagligt alle hans gæster, som ankommer og rejser på alle tider af døgnet, siger hun til TV 2 Lorry.

Også hendes naboe bekræfter billedet af massiv udlejning på adressen.

- Nogle gange er der en fire-fem stykker, der kommer ud. Det er alle mulige nationaliteter, siger Kent Lord til TV 2 Lorry.   

Store konsekvenser

Konsekvenserne har været store for Ida Martensen, efter at hendes overbo Fernando Lopez flyttede ind for halvandet år siden.

Fire vandskader fra overboens mange gæster har ødelagt hendes badeværelse, og hun har siden september ikke kunnet bo i sin egen lejlighed.

- Det er selvfølgelig super irriterende. For jeg har en lækker lejlighed her, som jeg er virkelig glad for, siger Ida Martensen, der er uddannet cand.mag i film-og medievidenskab.

- Det er fint nok, jeg har fået et sted at bo midlertidigt, men det er aldrig det samme som at bo i sin egne møbler og ting, tilføjer hun.

Ida Martensen understreger, at hun generelt ikke har noget imod udlejning via Airbnb, men i tilfældet med hendes overbo er omfanget så massivt, at det går ud over hendes nattesøvn.

- Det er et stort problem at sove. Når der bor seks mennesker ovenpå, og de kommer sent hjem fra restaurant, eller har været ude i nattelivet og kommer væltende halvfulde hjem, fortæller hun.

81 omtaler fra gæster

Ida Martensen har indsamlet beviser for overboens mange udlejninger via Airbnb’s hjemmeside, hvor der mellem juli 2016 og september i år ligger 81 omtaler fra gæster i Fernando Lopez’ lejlighed.

Alligevel har det taget mere end et år at få Københavns Kommune til at politianmelde spanieren for brud på bopælspligten og urigtige oplysninger til myndighederne.

- Det er jo ikke fordi, der mangler lovgivning på området, men det, jeg har oplevet, er, at lige meget hvilken myndighed, jeg taler med, så er svaret det samme: ’ja, han bryder klokkeklart reglerne, men der ikke nogen måde, hvorpå vi kan håndhæve reglerne’, siger hun.

TV 2 Lorry har banket hos overboen Fernando Lopez, men der blev ikke svaret. Hans far, der varetager udlejningen, oplyser over for os per telefon, at lejligheden siden oktober har været udlejet permanent til en ven. 

Men der står stadig ’Fernando’ på døren, og Ida Martensen frygter, at det er bortforklaringer, så Airbnb-udlejningen kan fortsætte, så længe politiet stadig efterforsker sagen. Hendes tålmodighed er nu ved at slippe op.

- Lige nu er jeg i en situation, hvor jeg ikke selv kan bo i min lejlighed. Derfor kan jeg heller sælge den. Men hvis jeg ikke oplever, at der snart sker noget, så tænker jeg ikke, jeg vil blive boende meget længere.    

Borgmester: Svært for os at politianmelde

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) oplyser, at han hvert år får mellem 50 og 100 henvendelser fra københavnere, der er generet af misbrug af boligudlejning.

- Men Ida Martensens tilfælde er det eneste, hvor det er lykkedes at lave en politianmeldelse, for kommunen har meget dårlige muligheder for at håndhæve loven.

- Københavns Kommune må ikke gå ud og lave alle de her ting, som langt de fleste sikkert ville synes var rimelige, vi gjorde. Eksempelvis at banke på, være opsøgende og finde ud af, hvad der foregår. Der har vi simpelthen ikke de kontrolmuligheder, som vi gerne ville have. I de fire år jeg har været borgmester har jeg forsøgt at over for alle de skiftende boligministre bedt om at få nogle ordentlige kontrolforanstaltninger og muligheder. Men hver gang har svaret været; at dem vil man ikke give os. Og så er det svært for os at gå ind og politianmelde, siger Morten Kabell til TV 2 Lorry.    

Hjælp på vej

Men hjælpen er på vej. Boligminister Ole Birk Olesens ministerium oplyser, at han til februar fremsætter et lovforslag, der blandt andet omfatter mulighed for: At samkøre registre, adgang til kontrolbesøg og mulighed for at udstede administrative bøder og også højere bøder.

Mandag aften oplyser Airbnb over for TV 2 Lorry, at de nu vil undersøge forholdene omkring udlejningen af Fernando Lopez' lejlighed.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik