Aftale skal sikre børn bedre trivsel

En række organisationer præsenterer i dag Småbørnsløftet. Det skal sikre børn en bedre trivsel i de tidlige år.

Det er efterhånden almindeligt kendt, at de første år af børns liv har stor betydning for, hvordan de kommer til at klare sig senere i livet.

Det gælder også på uddannelsesområdet, hvor børn med dårlige sprogfærdigheder har sværere ved at klare sig i skolen.

Derfor lancerer tænketanken DEA, Egmont Fonden og en række andre organisationer i dag det, de kalder "Småbørnsløftet".

Et løfte, alle kan skrive under på, og som har til formål at samle alle aktører - på tværs af kommuner, organisationer og andet - der ønsker at arbejde målrettet for at løfte trivslen blandt de allermindste.

Helt konkret forpligter man sig ved at skrive under til at arbejde for, at alle børn får en forudsætning for en god skolegang, og at børns første 1000 dage er præget af tryghed og stimulering.

En af grundene til at sætte ind så tidligt er blandt andet, at undersøgelser fra Trygfondens Børneforskningscenter viser, at når de svageste børn går ud af børnehaven og skal starte i skole, har de samme sproglige evner som de stærke børn havde, da de startede i børnehave. En forskel på 2,5 års udvikling.

Stor donation sætter gang i projektet

Småbørnsløftet skydes i gang med en donation på 75 millioner kroner over to år doneret af Egmont Fonden.

- 75 millioner kroner er mange penge, men vi håber jo også, at vi kan trække mange flere med os. Både fra andre fonde og fra offentlige institutioner, så det her kan blive en rigtig stor folkebevægelse, siger Henriette Christiansen, direktør i Egmont Fonden.

På listen af underskrivere indtil videre kan man allerede finde to borgmestre, Kommunernes Landsforening, tre fonde, forskellige organisationer og mange flere.

Én af dem, der har skrevet under, er Helsingørs borgmester Benedikte Kiær, Konservative:

- En god start på livet er den bedste forudsætning for et godt liv. Derfor arbejder vi målrettet på at gøre alle dagtilbud i Helsingør Kommune endnu bedre. Det betyder blandt andet, at vi skal blive bedre til at sætte ind med en tidlig indsats overfor de udsatte børn, ligesom vi har sat gang i et pilotprojekt i et udsat boligområdet, siger hun.

Brobygning mellem institution og hjem

En anden,  der også har skrevet under på Småbørnsløftet, er Rikke Gaard. 

Hun er vuggestueleder i Tårnby og har i flere år arbejdet med at styrke forbindelsen mellem vuggestuen og hjemmet, for på den måde at øge trivslen i vuggestuen.

- I den vuggestue jeg er leder af, har vi stor fokus på, hvordan vi kan inddrage forældrene i forhold til at understøtte deres barns trivsel og udvikling, siger hun. 

I vuggestuen i Tårnby har de blandt andet besluttet, at alle børn får en børnekuffert med en logbog i. På den måde får forældre og børn "lektier" med hjem.

Lektierne kan eksempelvis være at male med vandfarve derhjemme, og så er det meningen, at hvor forældrene noterer i logbogen, så kan børnene bruge kufferten til at vise, hvad de har lavet derhjemme. 

Kort nyt

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik