Afsløret: Massivt snyd med vandpibetobak

Skattestyrelsens kontrol med salg af vandpibetobak i 2018 afslører fejl hos 29 af 30 kontrollerede virksomheder.

Kontroller afslørede fejl hos 29 ud af 30 virksomheder og førte til en samlet afgiftsregulering på 6,6 millioner kr. Foto: Skattestyrelsen

Når du køber din vandpibetobak i Hovedstadsområdet, er der en stor risiko for, at den er impoteret ulovligt og at der ikke er betalt afgift af den. 

Det viser en kontrol som Skattestyrelsen har foretaget hos vandpibecafeer og kiosker, der sælger vandpibetobak. Kontrollerne afslørede fejl hos 29 ud af 30 virksomheder og førte til en samlet afgiftsregulering på 6,6 millioner kr.

Især en enkelt sag skiller sig ud, idet den alene har ført til en regulering på 6,3 millioner kr.

Læs også Hjemmehjælper fik P-afgift da hun skulle hjælpe borger i nød

-  Næsten ingen af de steder, vi kontrollerer, lader til at overholde reglerne. Når der er fejl hos 29 ud af 30 kontrollerede virksomheder, er det selvsagt en tendens, vi selvfølgelig må forholde os til, siger funktionsleder Hjørdis Klattrup, der er ansvarlig for kontrol med illegal import af punktafgiftspligtige varer og tilføjer:

- Det er både store og små partier tobak, vi finder. Fællestrækket er, at de lovpligtige stempelmærker mangler, at virksomhederne ikke kan dokumentere, hvor tobakken kommer fra, og at der ikke er betalt afgift.

Næsten ingen af de steder, vi kontrollerer, lader til at overholde reglerne.

Hjørdis Klattrup, funktionsleder, Skattestyrelsen

Virksomheder, der sælger vandpibetobak enten i hele pakker eller som løsvægt for eksempel på en vandpibecafe, skal føre regnskab over køb og salg.

Samtidig skal de kunne dokumentere, hvor partiet af vandpibetobak er købt, og at der er betalt den korrekte afgift.

Læs også Vandpibe hitter i 9. klasse

Kan virksomhederne ikke det, kan Skattestyrelsen vælge at beslaglægge tobakken og tilbageholde den, indtil afgiften er betalt. I 2018 beslaglagde Skattestyrelsen i alt 8,7 ton vandpibetobak, heraf 8,5 ton på en enkelt adresse.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik