Afslører vandpibe-koks og sort arbejde på Roskilde Festival

Skattestyrelsens årlige kontrol på Roskilde Festival resulterede både i bøder og beslaglæggelse.

- Sidste år pålagde vi fem virksomheder, at føre logbog over deres ansatte. Desværre var der tre af virksomhederne, der ikke gjorde det. De tre virksomheder bliver nu indstillet til en bøde, siger Kim Walsted Jessen. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Ikke alle forretningsdrivende på Roskilde Festival har styr på det med moms, afgifter og sort arbejde.

Det kan Skattestyrelsen konkludere efter at have været på deres årlige kontrolbesøg på Roskilde Festival. 

Således fik tre virksomheder en bøde, otte udenlandsker virksomheder blev momsregistreret ligesom styrelsen kunne tage 5,5 kg beslaglagt vandpibetobak med hjem.

Det oplyser Skattestyrelsen i en pressemeddelelse. 

Dermed fortsætter der med at være problemer med særligt moms og sort arbejde, siger funktionsleder i Skattestyrelsen, Kim Walsted Jessen.

- Langt de fleste boder og forretninger overholder reglerne – og det er rigtig godt. De skal naturligvis ikke opleve unfair konkurrence fra dem, der ikke har styr på tingene. Derfor har vores kontrol fokus på de områder, hvor der tidligere har været udfordringer med at følge reglerne: Sort arbejde, momsregistrering af udenlandske boder, pant og afgifter, siger KIm Walsted Jessen i en pressemeddelelse. 

Skulle føre logbog

Han mener, at styrelsens kontrol af bodernes moms er blevet langt lettere efter festivalen i 2017 har været kontantfri. Det giver adgang til eksakt information om virksomhederns omsætning, også selv om de forlader Danmark lige efter festivalen, siger Kim Walsted Jessen. 

Da Skattestyrelsen var på besøg på Roskilde Festival sidste år, mødte de en række ansatte med tvivlsomme ansættelsesforhold. Derfor blev fem virksomheder pålagt at føre logbog - en skærpet registreringspligt - over virksomhedens ansatte. På grund af sidste års manglende registreringer fik alle fem virksomheder besøg af Skattestyrelsen under årets festival, siger Kim Walsted Jessen.

- Sidste år pålagde vi fem virksomheder, at føre logbog over deres ansatte. Desværre var der tre af virksomhederne, der ikke gjorde det. De tre virksomheder bliver nu indstillet til en bøde, siger Kim Walsted Jessen.

Fokus på vandpiber

Under kontrollen mødte Skattestyrelsens udsendte to ansatte, der ifølge de offentlige registre fik overførselsindkomster. Nu vil Skattestyrelsen melde til de relevante myndigheder, at de to personer nu er i arbejde. 

Skattestyrelsen har også haft fokus på, om der bliver betalt afgift af det vandpibetobak, der bliver solgt under årets festival. 

- Kan en virksomhed ikke dokumentere, at der er betalt afgift af deres vandpibetobak, så beslaglægger vi tobakken og sender en regning for den manglende afgift. Og det var virksomheder, dr ikke kunne. Ind til videre har vi derfor beslaglagt 5,5 kg vandpibetobak, siger Kim Walsted Jessen. ,

Resultater af Skattestyrelsens kontroller

  • En udenlandsk bod blev på forhånd nægtet momsregistrering på grund af ubetalt moms fra sidste år med mindre de betalte. Boden valgte ikke at møde op.
  • Otte ud af 11 udenlandske boder var ikke momsregistreret i Danmark og fik derfor hjælp til det.
  • Tre virksomheder vil blive indstillet til en bøde for ikke at have ført en logbog over virksomhedens ansatte, som de blev pålagt sidste år.
  • To ansatte i de besøgte virksomheder var på offentlige ydelser. Skattestyrelsen giver besked til myndighederne om, at de er kommet i arbejde.
  • Samlet er der beslaglagt 5,5 kg vandpibetobak. Tobakken bliver beslaglagt, hvis en virksomhed ikke kan dokumentere, at der er betalt afgift.

Kilde: Skattestyrelsen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik