Afgørelse: Skal Peter Madsen være fængslet eller løslades?

For første gang siden fundet af Kim Wall skal den drabssigtede ubådsbygger forklare sig over for en dommer.

Da en kvindekrop uden arme, ben og hoved 21. august skyllede i land ved det sydvestlige Amager, var der tale om den vel nok hidtil mest makabre udvikling i en af nyere tids mest opsigtsvækkende kriminalsager.

Ifølge politiet var torsoen påhæftet metal, og den viste tegn på, at nogen havde forsøgt at forhindre, at der kunne ophobes gasser indeni. Formentlig med det formål at sikre, at torsoen forblev i havets dyb.

Begivenheden 21. august er den mest markante udvikling i den såkaldte ubådssag, siden opfinderen Peter Madsen 12. august blev varetægtsfængslet. 

Men når den 46-årige raket- og ubådsbygger tirsdag eftermiddag klokken 14 møder op i Københavns Byret, så er fundet af torsoen blot én blandt en række nye oplysninger, som retten vil blive præsenteret for.

Ved retsmødet skal retten tage stilling til, om Peter Madsen fortsat skal være fængslet, eller om han skal løslades.

Ud over at dna fra torsoen er blevet matchet med dna fra den forsvundne journalist Kim Wall, har politiet meldt ud, at dna'et også matchede blodspor i den forliste ubåd "UC3 Nautilus". 

Wall og Madsen stævnede ud fra Københavns havn i ubåden om aftenen 10. august. Dagen efter gik ubåden ned. Madsen blev reddet af en lystsejler. Wall var forsvundet.

Den nu bjærgede ubåd er siden grundlovsforhøret blevet gennemgået minutiøst af teknikere i jagten på spor. Og politiet har modtaget mere end 600 henvendelser fra offentligheden om sagen.

Politiet har også fortalt, at Peter Madsen i forbindelse med fundet af torsoen og den efterfølgende identifikation er blevet afhørt igen. Hvad han har sagt, holder efterforskerne for sig selv.

Det er kun blevet oplyst, at han ved afhøringen er blevet sigtet for usømmelig behandling af lig, og at han nægter sig skyldig.

Hos anklagemyndigheden har specialanklager Jakob Buch-Jepsen oplyst, at man vil gå efter at få ham fængslet på baggrund af en begrundet mistanke om forsætligt drab.

Ved grundlovsforhøret blev Madsen sigtet for "på et ukendt sted og på en ukendt måde" at have dræbt Kim Wall. Muligvis vil den formulering blive konkretiseret en smule tirsdag.

Retten valgte dog alene at fængsle Madsen for en begrundet mistanke om et uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Retten lagde i den sammenhæng vægt på Peter Madsens egen forklaring. Men den tog altså ikke specifikt stilling til drabssigtelsen. 

Vi ved, at Madsen nægter sig skyldig i samtlige sigtelser. Men derudover kender vi intet til hans forklaring, fordi retten har bestemt at lade sagen køre for lukkede døre.

Forsvarer Betina Hald Engmark fortalte ved retsmødet 12. august, at Madsen ønskede, at offentligheden skulle høre hans forklaring. Men det kom altså ikke til at ske.

Og tirsdag eftermiddag vil Jakob Buch-Jepsen igen begære dørene lukkede af hensyn til politiets videre efterforskning. Det bliver dog op til dommeren i byretten, om det skal ske eller ej.

OVERBLIK

Københavns Byret skal tirsdag tage stilling til om opfinderen Peter Madsen skal blive i fængsel eller ej.
Varetægtsfængslingen af Peter Madsen udløber tirsdag. Klokken 14 tager Københavns Byret stilling til, om fængslingen skal forlænges.

Her kan du få et overblik over nøglebegivenhederne i ubådssagen: 

* Torsdag 10. august klokken 19 tager Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall afsted sammen i den hjemmebyggede ubåd "UC3 Nautilus". De stævner ud fra Refshaleøen i København.

* Natten til fredag melder Kim Walls kæreste hende savnet. Wall er ikke kommet hjem fra ubådsturen, der burde være endt sent torsdag aften.
* Fredag 11. august finder man efter lang tids eftersøgning "Nautilus" i Køge Bugt. Ubåden begynder at synke, og Peter Madsen bliver reddet i land. 

Han siger, at ubåden gik ned efter en fejl i den ene ballasttank. Han bliver taget til søforhør. Peter Madsen bliver anholdt 11.36 og efterfølgende sigtet for drab. Han nægter sig skyldig.
Politiet oplyser, at Madsen skulle have forklaret, at Kim Wall blev sat i land på Refshaleøen.

* Lørdag 12. august bliver Peter Madsen fremstillet i grundlovsforhør bag dobbeltlukkede døre. Dommeren beslutter at varetægtsfængsle ham foreløbig frem til 5. september for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder. 

* Natten til søndag får man ubåden bragt på land.
* Søndag 13. august starter undersøgelserne af ubåden. Københavns Politi siger, at ubåden sank som følge af en bevidst handling.

Eftersøgningen af den forsvundne Kim Wall fortsætter, og politiet melder ud, at de formoder, at Kim Wall er død.
* Mandag 21. august ophæves dele af dørlukningen fra grundlovsforhøret 12. august. Politiet oplyser i en pressemeddelelse, at Peter Madsen har forklaret, at Kim Wall døde om bord på ubåden som følge af en ulykke. Han har efterfølgende skaffet sig af med liget i Køge Bugt.
Om eftermiddagen anmelder en cyklist fundet af et kvindelig i vandet ved Vestamager. Ud på aftenen bekræfter politiet, at der er fundet en torso uden hoved, arme og ben. Identiteten kan ikke umiddelbart fastslås.

* Tirsdag 22. august fortæller vicepolitiinspektør Jens Møller, at arme, hoved og ben er blevet fjernet ved en "bevidst afskæring".
* Onsdag 23. august kort efter klokken syv meddeler Københavns Politi på Twitter, at dna-profilen på liget matcher med den forsvundne journalist Kim Wall.
Politiet fortæller også, at blodspor fra ubåden matcher dna fra torsoen.
* Torsdag 24. august er Peter Madsen på ny til afhøring hos politiet. Her bliver han sigtet for usømmelig behandling af lig. Han nægter sig skyldig.
* Onsdag 30. august stadfæster Østre Landsret byrettens kendelser om lukkede døre. I den forbindelse oplyser landsretten, at Peter Madsen allerede inden grundlovsforhøret havde fortalt politiet, at Kim Wall var død i en ulykke. Altså en ny forklaring i forhold til den politiet havde meldt ud om, hvor Kim Wall skulle være blevet sat i land.

Kilder: Københavns Politi og Ritzau. 

/ritzau/

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik