Affaldsselskab smider vagtfirma ud: Var ikke godkendt

Sikkerheds-vagter uden overenskomst og uden den nødvendige godkendelse har arbejdet på byggepladsen Amager Bakke siden 2013.

Det kommunale selskab Amager Ressourcecenter (ARC) har smidt et sikkerheds-firma ud af byggepladsen Amager Bakke, fordi en af firmaets vagter ikke havde den rette vagt-godkendelse fra politiet. Derudover har firmaets ansatte ikke haft overenskomster siden 2013. Det skriver Avisen.dk.

Og det strider direkte imod ARC's egne krav til underleverandører. 

- ARC har som offentlig virksomhed en klar forventning om, at vores leverandører overholder gældende lovgivning og har de fornødne tilladelser i orden. Det kan vi konstatere ikke har været tilfældet her, hvorfor vi har valgt at afbryde samarbejdet med selskabet, skriver sekretariatschef Peter Roulund i en mail til Avisen.dk. 

Lever ikke op til kravene

Fyringen kommer efter, at Avisen.dk i den seneste uge har researchet på en historie om arbejdsholdene i vagtfirmaet, og efter at Sikkerheds- og Vagtfunktionærenes Fagforening (VSL) har gjort opmærksom på problemerne. 

Amager Bakke åbner i 2017 som et af verdens mest moderne og miljørigtige affaldsbaserede energianlæg, der samtidig byder på en kunstig skibakke, klatrevæg og Café Latte med en eksklusiv udsigt for besøgende.

Vagterne er ansat ved sikkerheds-firmaet Vagtdivisionen, som er hyret til at patruljere og kontrollere sikkerheden på byggepladsen.

Men nu kan man konstatere, at vagtselskabet på Amager Bakke ikke lever op til de krav, som ARC stiller til leverandører af tjenesteydelser, og at selskabet i mindst ét tilfælde har benyttet en medarbejder, der ikke havde den fornødne godkendelse fra Rigspolitiet på plads.

- Det er drønærgerligt

Sekretariatschef Peter Roulund fortæller, at man ellers har et kontrolsystem, der har fanget andre sager, hvor løn- og arbejdsvilkår ikke var i orden.

- Og det er drønærgerligt, at det ikke er sket i dette tilfælde. Det beklager vi og har taget aktion på, skriver han til Avisen.dk. 

Thomas Rohrberg er indehaver af Vagtdivisionen, og han er tydeligt chokeret, da Avisen.dk ringer til ham. Han oplyser, at han ikke godtager opsigelsen, og at han nu vil sætte en advokat samt sin arbejdsgiverforening på sagen.

ARC krævede ikke overenskomst

Han bekræfter, at hans firma ikke har haft nogen overenskomst førhen - men at han for nylig har tegnet en med Kristelig Arbejdsgiverforening.

- Det var ikke noget krav fra ARC, da de hyrede os, at vi skulle have en overenskomst, så jeg forstår faktisk overhovedet ikke kritikken. Vi har arbejdet på pladsen siden 2013, og jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg ikke havde tegnet en overenskomst, siger Thomas Rohrberg til Avisen.dk.

Han erkender dog, at han ikke har fået indhentet et vagt-kort til en medarbejder i tide.

- Der er tale om et enkelt tilfælde, hvor der skete en administrativ fejl i forbindelse med medarbejderens skift fra at være ansat hos en underleverandør til Vagtdivisionen. Medarbejderen havde vagtkort hos underleverandøren og var godkendt vagt, siger han.

- Forstår ikke hvordan det er sket

ARC er ejet af Dragør, Frederiksberg, Hvidovre, København og Tårnby kommuner. Og netop derfor er Vagt -og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening (VSL) forundret over sagen. 

- Jeg forstår ikke, hvordan det kan ske. Men vi er glade for, at man har handlet på problemerne og har rettet ind. Det viser, at man har viljen til at påtage sig et socialt ansvar, siger næstformand i VSL Robert Andersen til Avisen.dk.

Også arbejdsmarkedforsker Henning Jørgensen kritiserer, at det offentlige har været med til at ansætte vagter uden overenskomster. 

- Det er en alvorlig sag, og det burde ikke ske. Det er ikke bare et problem på lønmodtagersiden, der er jo også arbejdsgivere, der bliver udkonkurreret på et unfair grundlag, siger han til Avisen.dk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik