Affaldsblokade: Op mod 920.000 borgere får ikke hentet skrald ved storkonflikt

Borgere i 19 kommuner kan ikke få håndteret affald, hvis en strejke og blokade rammer. Derfor forbereder kommuner nu borgerne på, at de skal holde på skraldet.

Disse kommuner får affaldet håndteret på Vestforbrænding

  • Albertslund Kommune
  • Ballerup Kommune
  • Brøndby Kommune
  • Egedal Kommune
  • Frederikssund Kommune
  • Furesø Kommune
  • Gentofte Kommune
  • Gladsaxe Kommune
  • Glostrup Kommune
  • Gribskov Kommune
  • Halsnæs Kommune
  • Herlev Kommune
  • Hillerød Kommune
  • Høje-Taastrup Kommune
  • Ishøj Kommune
  • Københavns Kommune
  • Rødovre Kommune
  • Vallensbæk Kommune
  • Lyngby-Taarbæk Kommune

Hvis det kommer til den varslede storkonflikt, så kan det få potentielt ildelugtende konsekvenser for borgere i 19 kommuner i hovedstadsområdet.

Borgere og institutioner i kommunerne kan ikke få håndteret affald i perioden, mens en storkonflikt står på.

Og så kan skraldebunkerne i en række kommuner risikere at hobe sig op.

Årsagen til dette er, at Danmarks største forbrændingsanlæg, Vestforbrænding i Glostrup, bliver ramt af strejke og blokade under en eventuel konflikt i forbindelse med Overenskomstforhandlingerne 2018, og derfor ikke kan tage imod affald fra de 19 kommuner, der ejer det store anlæg.

Det er 3F, Dansk Metal og Maskinmesterforeningen, der har varslet strejke og blokade mod Vestforbrænding.

- Hvis det kommer til konflikt, så kan vi ikke modtage affald fra nogle af de 19 ejerkommuner, fordi nogle forskellige fagforbund har varslet blokade. Så er det op til den enkelte kommune at træffe beslutning om, hvordan affaldssituationen skal håndteres under en konflikt, siger kommunikationschef for Vestforbrænding, Per-Henrik Goosmann, til TV 2 Lorry.

Kommuner til borgere: I kan ikke få hentet skrald

quote Det er klart, at det er bekymrende. Hvis en konflikt bliver langvarig, så vil affaldet hobe sig op.

Steen Christiansen, Borgmester, Albertslund, soc.dem.

Brøndby Kommune var den første af de 19 ejerkommuner, der udsendte information til borgerne om, hvordan de skal håndtere en eventuelt affaldsblokade.

Her er beskeden til borgerne klar: I vil ikke kunne få hentet jeres affald, så I er nødt til at holde på det.

- Brøndby Kommune kan ikke hente affald hos borgerne i Brøndby under konflikten, da Vestforbrænding ikke modtager affald under konfliktperioden. Du kan derfor få hentet affald, når konflikten er slut, skriver kommunen i en besked.

Og et lignende billede tegner sig hos de kommuner, TV 2 Lorry har været kontakt med. I Albertslund kan borgerne heller ikke få afhentet deres skrald.

- Det vil være konfliktramt affald, som må blive stående. Jeg vurderer, at der ikke vil være nogen til at aftage det her affald. Det er klart, at det er bekymrende. Hvis en konflikt bliver langvarig, så vil affaldet hobe sig op, siger borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen fra Socialdemokratiet.

- Nej, borgerne kan ikke få afhentet deres affald, hvis konflikten bryder ud. Og det vil vi selvfølgelig informere videre ud om, når vi kommer nærmere en storkonflikt, siger borgmester i Ishøj Kommune, Ole Bjørstorp fra Socialdemokratiet.

- Det er klart, at når der er strejke efter lockout, så lukker alting ned. Vi har noget nødberedskab, der skal tage sig af livsnødvendige ting. Men det hører affald nok ikke ind under. Vores problem er så simpelt, at vi ikke kan køre vores affald derud, siger borgmester i Frederikssund Kommune, Steffen Jensen fra Socialdemokratiet.

Sørg for at tætne poserne

For at undgå affaldsstank opfordrer Brøndby Kommune borgerne til at lukke og tætne affaldsposerne ekstra godt i perioden.

Særligt skal borgerne være opmærksomme på, at organisk affald skal forsegles meget grundigt, så dyr - for eksempel rotter - ikke tiltrækkes skraldebunkerne.

Borgere vil dog fortsat kunne få hentet deres pap og haveaffald, da denne type affald ikke køres til Vestforbrænding.

Det er endnu uvist, om blokaden mod Vestforbrænding vil få indflydelse på den elektricitet og fjernvarme, som det store anlæg producerer til hovedstadsområdet.

TV 2 Lorry har tirsdag aften forsøgt at få en kommentar fra Ole Bondo Christensen, der er formand for Vestforbrændings bestyrelse og borgmester i Furesø Kommune. 

Vestforbrænding

Vestforbrænding er Danmarks største affaldsselskab og rummer Danmarks største forbrændingsanlæg.

Det ejes af 19 forskellige kommuner i hovedstadsområdet, der sender sit affald til forbrænding på anlægget.

Københavns Kommune sender husholdningsaffald fra bydelene Valby, Vanløse, Brønshøj-Husum og Bispebjerg til Vestforbrændings anlæg i Glostrup. Resten sendes til forbrænding på Amager.

I 2016 brændte anlægget ca. 530.000 tons husholdnings- og erhvervsaffald fra omkring 920.000 borgere og 60.000 virksomheder i ejerkommunerne.

Forbrændingen producerer elektricitet og fjernvarme. I 2016 producerede anlægget ca. 1.166.000 MWh varme, hvilket svarer til ca. 63.000 husstandes forbrug, og ca. 254.000 MWh elektricitet, hvilket svarer til ca. 140.000 gennemsnitsdanskeres forbrug.


Kilde: Vestforbrænding

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik