Ældre tvinges til for meget eller for lidt mad: "Pest eller kolera"

Ældre i København får snart en ny madordning. Men den nye ordning er for rigid, lyder det fra en bekymret pårørende.

Hvis ældre på københavnske plejehjem vil have serveret mad efter 1. april, kan de kun vælge mellem to løsninger: Enten får de både morgenmad, frokost og aftensmad, eller også får de kun aftensmad.

quote De ældre kan vælge imellem at få én hovedret, som er meget lidt for et voksent menneske eller en bunke mad.

Lis Overdahl, pårørende

Men det er ikke godt nok, mener Lis Overdahl, hvis far og svigermor er henholdsvis 91 og 92 år og på plejehjem i København.

- Det er jo et valg mellem pest eller kolera. De ældre kan vælge imellem at få én hovedret, som er meget lidt for et voksent menneske eller en bunke mad. Det er måske normalt for os andre at spise tre måltider på en dag, men for min far og svigermor er det alt for meget mad, siger Lis Overdahl. 

1.560 ekstra om måneden

I dag kan ældre selv vælge, hvilke måltider de ønsker.

Både Lis Overdahls far og svigermor har valgt, at de kun vil have serveret morgenmad og aftensmad, og det betaler de i dag 2.010 kroner for om måneden. Hvis de fortsat vil have morgenmad og aftensmad, skal de også betale for frokost, og de tre retter koster tilsammen 3570 kroner om måneden. Det er altså en merudgift på 1.560 kroner i forhold til, hvad de betaler i dag. 

- Det er mange penge, når man tænker på, at de ikke spiser frokosten. Altså min svigermor kommer ikke til at spise frokost, så enten ender den i skraldespanden, eller også er der nogle andre, der må spise den, siger Lis Overdahl.

Kommune: Ordningen skal få flere til at spise mere

Lis Overdahls svigermor fortæller, at hun ikke ønsker at betale for frokosten, som hun alligevel ikke spiser, og hun har derfor tænkt sig kun at vælge at få ét hovedmåltid.

Det er stik imod hensigten med ordningen. Kommunen håber nemlig, at den nye ordning både kan gøre det mere simpelt for de ældre at vælge, hvad de vil have, og samtidig kan få flere til at vælge tre retter.

- Ud fra et ernæringsfagligt hensyn og det sociale hensyn vil det være godt, at så mange som muligt vælger tre måltider, forklarer Helle Schnedler, der er centerleder for Center for Omsorg og Rehabilitering. 

Men Lis Overdahl mener ikke, at ordningen får hendes far og svigermor til at spise tre måltider.

- De spiser ikke mere, fordi de får den ordning, for ellers havde de jo valgt frokosten til for længe siden. Det kan de jo gøre i dag, og det har de aktivt valgt fra. Nu bliver de udsat for en slags frivillig tvang, fordi de kun kan vælge mellem for meget eller for lidt mad, siger hun.

Forvaltningen vil løbende evaluere, om ordningen fungerer, som den skal. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik