Ældre risikerer at blive hjemme på grund af rejsekort

Rejsekortet kan betyde isolation for nogle ældre. Det er dem, der hverken er på nettet eller har dankort.

Ældre mennesker kan sidde tilbage med sorteper, når rejsekortet inden længe erstatter billetter og klippekort. Det frygter Ældre Sagen.

- Der er 400.000 ældre, der aldrig eller sjældent er på internettet. En del af den gruppe køber kontant og bruger ikke dankort. Og vores bekymring er, at de ikke længere kan komme rundt med offentlig transport, siger Peter Schultz, konsulent i Ældre Sagen.

Han påpeger, at mange ældre blot bruger busser og tog til faste rutiner som at besøge børn og børnebørn, tage i fritidshuset eller til supermarkedet. Og de har ikke brug for et kort, hvor de kan rejse over hele landet.

- Vi har mange henvendelser fra borgere, der er bekymrede over det nye rejsekort. Nogle af vores lokalafdelinger hjælper de ældre med at få et - men det indebærer, at du skal give fremmede dine kontooplysninger, siger Peter Schultz.

Hos Ældre Sagen er man ikke imod rejsekortet. Men konsulenten mener, at der burde være flere steder, hvor man kan købe kortet og tanke penge på det end blot på nettet.

Af rejsekortets hjemmeside fremgår det, at man personligt kan købe og bestille et rejsekort på 17 salgssteder i Danmark, mens man kan tanke alle rejsekorttyper op på 110 salgssteder.

Men ifølge Ældre Sagen burde det være endnu flere steder. I dag kan man eksempelvis købe klippekort i supermarkeder og i kiosker. Og man burde kunne tanke rejsekortet lignende steder, mener organisationen.

- Vi foreslår, at man kan indbetale på sit rejsekort langt flere steder, så man ikke skal ud og køre langt efter det. Det vil gøre det lettere for mange, hvis man kan overføre kontanter til sit kort i Brugsen eller på posthuset og i kiosker, siger Peter Schultz.

Efter sommerferien skal politikerne evaluere rejsekortet, siger transportminister Henrik Dam Kristensen (S) til Politiken. Her vil man blandt andet se på, hvad det koster at rejse med rejsekortet i forhold til at købe en billet.

Politiken har tjekket priserne og fundet frem til, at det som regel er over 100 kroner dyrere at rejse tur-retur mellem Jylland og Sjælland med rejsekortet, end hvis unge eller ældre køber en almindelig billet med ung- eller pensionistrabat.

- Trafikselskaberne må løse de problemer, der stadig er med kortet. Det er ikke meningen, at kortet i nogle tilfælde gør rejsen mærkbart dyrere, siger Henrik Dam Kristensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik