Ældet med ynde: Hatteforretning fylder 160 år

Faktisk findes der butikker i den danske hovedstad, som er langt mere end 100 år gamle. Petitgas hatteforretning er én af dem.

02:04

Siden 2013 har Bernhard Tommerup ejet den gamle butik. Video: TV 2 Lorry

Der findes ikke længere mange butikker i hovedstaden, hvor man udelukkende kan købe sig en hat. 

Jeg synes, det er fantastisk, at noget kan være uændret i så lang tid

Bernhard Tommerup

Men sådan er det i Petitgas på Købmagergade 5.

Her er både hatte af hør, silke, filt - sågar bæverskin og palmebladsfibre. Der er ægte Panama-hatte fra Ecuador, sixpences fra Irland og fedora-hatte fra Italien.

Og butikken kan nu fejre sin 160 års fødselsdag.

En ægte tidslomme

Forretningen er som en af de få bevaret, som den er bygget og indrettet - med pudderdåse, kasseapparat, hattemåler, reoler, spejle og conformature til at aflæse hovedfaconen - og det er noget, som indehaveren forsikrer, at han vil værne om:

- Jeg synes, det er fantastisk, at noget kan være uændret i så lang tid. Vi står her med det originale butiksinteriør. Vi opretholder et stykke københavnerkultur. Det er ikke mange detailbutikker, der er så gamle. Det er kun værtshusene, der lever længere og næsten uændret, siger indehaveren, Bernhard Tommerup, til TV 2 Lorry.  

Han overtog forretningen i 2013 som den 9. ejer siden 23. april 1857, hvor hattemageren Francois Constant Petitgas åbnede sin lille butik med dertilhørende værksted. 

Kun få andre butikker i Indre By er ligeså gamle, som hatteforretningen er. Sant Peders Bageri slog dørene op helt tilbage i 1652. Perchs Thehandel i Kronprinsensgade er fra 1835, og Kgl. Hofjuveler Peter Hertz i Købmagergade er fra 1841. 

Francois Constant Petitgas kom til København fra Paris i 1853. Han er født i 1825 og døde i 1913. ​Franskmanden gjorde meget for at blive opfattet som dansk, hedder historien sig. Han blev blandt andet belønnet med ridderkorset af Dannebrogordenen, var frimurer og medlem af 'Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderselskab'. I 1900 blev han kåret til verdens bedste hattemager ved verdensudstillingen i Paris. Foto: TV 2 Lorry

Hatten er blevet populær igen blandt yngre

Da Francois Petitgas åbnede hatteforretningen  var der rigeligt med både kunder og konkurrence.

I slutningen af 1800-tallet var det kotume at gå med hat udendørs, og der var mere end 400 hattemagere i byen og knapt 50 forskellige fabrikanter. 

I dag er historien en anden. Hattene bliver ikke længere fremstillet på Købmagergade, men købt ude i verden - primært i Tyskland, fortæller Bernhard Tommerup.

Han har i de seneste år dog kunnet mærke en stigende interesse:

- Der er flere unge mennesker, som nu tør at gå med hat på hovedet. Det er en fordel for mig, at det er blevet moderne igen for yngre mænd. Og faktisk er der også mange kvinder, som i dag vil gå med en herrehat, for de ser super skarpe ud med dem, siger han til TV 2 Lorry. 

Emma Gad: Hilsner på gaden

Skikken at tage Hatten af ved Møder i fri Luft, ikke alene for Damer, men også for andre Herrer, er så udbredt og indgroet i vore nordiske Forhold, at det vækker Forundring hos alle Tilrejsende, som med Forbavselse anfører i Rejsebreve: "To Kontorister mødes, og deres Hatte ryger af."

   Det kan være urimeligt, men er dog Udtryk for en Befolkningen iboende Høflighedstrang, og bliver næppe anderledes.

   En Herre tager Hatten af med højre Hånd, idet han, hvis han ryger, tager Cigaren ud af Munden med venstre Hånd, men han tager Hatten af med venstre Hånd, hvis han i det samme udveksler Håndtryk med en anden Person, eller går med en Dame under sin højre Arm. Dog bør han helst slippe hende, idet han hilser.

   Dette sker dog sjældent, da det er gået af Mode for Forlovede eller Ægtepar at gå Arm i Arm på Gaden.

   En Dames Hilsen har mere at sige, end man tror - et mut Nik til en Beundrer, der ikke har udtalt sig, har ødelagt mere end én Chance. Læg derfor, for alle Tilfældes Skyld, et lille Smil i Deres Hilsen, kære Frøken, lige flygtigt nok til ikke at sige mere, end De selv vil, men så charmerende, at det dog giver Plads for Muligheder.

"Takt og tone", 1918

Ejendommen er fredet, og tidligere ejere har undladt at renovere den gamle hatteforretning på Købmagergade.  Foto: TV 2 Lorry

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik