Advarer svømmere om ækle bæster i badesø: De gennemborer din hud

Naturstyrelsen advarer svømmere i Esrum Sø og Furesø om små, parasitiske fladorme, der gennemborer huden og giver udslæt og kløe.

Plottet har vi set og hørt før.

Det er en uhørt varm sommer. Vi myldrer om det milde, kølende badevand. Der dases, og folk slapper af på lavt vand.

Men faren lurer under vandoverfladen.

Kameraet klipper til en synsvinkel, hvor det ukendte rovdyr lydløst glider gennem vandet, og langsomt nærmer sig de intetanende badegæster.

Horn, strygere og percussions optrapper musikken komponeret af John Williams til et klimaks.

OG HAPS! 

quote Vi har fået tre-fire henvendelser om ikteangreb i den seneste uge

Ole Andersen, skovfoged

Nuvel. Det er ikke helt som i Spielbergs ikoniske 70'er-film 'Dødens Gab'.

Vi har jo hverken dræberhajer, krokodiller eller andre glubske rovdyr lurende på vores breddegrader. Trods alt.

Men væmmelige parasitter, dem har vi. Og dem skal du passe på for tiden.

Naturstyrelsen advarer nu badende gæster i Esrum Sø og Furesø mod små fladorme. Ikter hedder de. 

Styrelsen har de seneste dage fået flere henvendelser om udslæt fra parasitterne - swimmers itch hedder fænomenet.

- Det er ikke noget vi hører om så ofte. Men vi har fået tre-fire henvendelser om ikteangreb i den seneste uge fra området ved Nødebo i den sydvestlige del af Esrum Sø, siger Ole Andersen, skovfoged ved Naturstyrelsen Nordsjælland.

Gennemborer din hud

Lad os lige slå fast med det samme, at ikteangreb er ufarlige.

Et par gode råd, hvis du bader i søer

  • Undgå for lange ophold på helt lavt vand og i rørskoven.
 
  • Tør kroppen godt efter badning.
 
  • Træk ikke ænder til badestedet ved at fodre dem.

Kilde: Naturstyrelsen Nordsjælland

Men når det er sagt, så kan udslættet og kløen været meget generende - især for børn, allergikere eller mennesker med følsom hud.

Netop huden er der, hvor ikterne forsøger at trænge ind i dig.

Ikter er mikroskopiske larvestadier af parasitiske fladorme, der på deres vej fra mellemværten, som er vandsnegle, til hovedværten, som er svømmefugle, og de kan genere badende mennesker.

- De er så små, at man ikke kan se dem med det blotte øje. Angrebene sker, når de skifter mellem vært snegle og ænder og svømmer rundt i vandet, siger skovfoged Ole Andersen.

De små orme forsøger at gennembore badendes hud. Den gode nyhed er, at de dør i forsøget. Vores immunforsvar slår dem nemlig ihjel.

- Udslættet ligner nærmest store myggestik og klør en uges tid. I værste fald kan der også være lidt betændelse i det, lyder det fra skovfogeden. 

Naturstyrelsen har modtaget tre-fire anmeldelser om ikteangreb i den sydvestlige del af Esrum Sø i løbet af den seneste uge.
Naturstyrelsen har modtaget tre-fire anmeldelser om ikteangreb i den sydvestlige del af Esrum Sø i løbet af den seneste uge.
Foto: Google maps

Skulle man alligevel være blevet ikte-offer, så har Christian Visby, der er overlæge ved Akuttelefonen 1813, et godt råd:

- Hvis du bliver bidt af parasitterne, kan du bruge kløedæmpende medicin (antihistamin) eller hormoncreme, der lindrer symptomerne - f.eks. hydrokortison-creme eller zinkpasta. Både antihistamin og cremer kan købes på apoteket, fortæller overlægen.

Han understreger, at såkaldt ’svømmerkløe’, som parasitangrebet også kaldes, er ufarligt, og som regel går over af sig selv i løbet af en uge.

Undgå lavt vand og ænder

Ole Andersen understreger, at der ingen grund til panik er. Selv svømmer han i Esrum Sø en gang om ugen, og det har han gjort de seneste 10 år uden at blive ramt af ikteangreb.

quote Når man har været ude at bade skal man tørre sig grundigt med det samme

Ole Andersen, skovfoged

- Men jeg har også set nogle, der har været rigtig slemt plaget af det, siger han.

Særligt børn og fiskere er udsatte.

- ​Det rammer børn oftere, fordi de leger i længere tid i vandet. Men også fiskere, der står i vand til knæene længe, kan være udsat, siger Ole Andersen.

Han opfordrer derfor forældre til at holde et ekstra opsyn med børn, mens man samtidig bør tjekke kroppen en ekstra gang, når man kommer op fra sin svømmetur.

- Når man har været ude at bade skal man tørre sig grundigt med det samme. Har man børn, skal lade være med at lade dem rende rundt i vandkanten og lege længe.

​Ikter er jo et naturligt fænomen, som man kender fra hele verden. Ikter forekommer oftest i rene søer, hvorfor det af nogle tolkes som et sundhedstegn for søen. 

Ikteangreb sker, når ikterne skifter mellem vært snegle og ænder.
Ikteangreb sker, når ikterne skifter mellem vært snegle og ænder.
Foto: Naturstyrelsen

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik