Århusiansk familie vil skaffe flere P-pladser til københavnere

Ny app skal være parkeringspladsernes svar på airbnb.

En familie fra Aarhus satser i disse dage på at gøre en ny parkeringsapp til deres levevej. App´en skal skaffe parkeringshungrende bilister i byområder steder, hvor de kan smide bilen - og familien har til at starte med kastet sig over det københavnske marked - for det er her, man finder de største parkeringsproblemer.

ParkPrivate hedder familiens app, og ideen er ganske enkel. Ejere af indkørsler eller private parkeringspladser kan via systemet leje ledige pladser ud og tjene penge på dem i perioder, hvor de ellers står ubenyttede hen.

- Det var noget, vi selv oplevede. Hvis vi kom til Københavns centrum, så kunne det være svært at finde en plads - men samtidig kunne vi få øje på tomme, private parkeringspladser og tænkte, at der måtte være et potentiale, fortæller Stine Johansson, der er en af idémagerne bag projektet.

Det er ikke nødvendigvis en let opgave at finde en P-plads i København.
Det er ikke nødvendigvis en let opgave at finde en P-plads i København.
Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

Stine Johansson og kæresten Kasper Kruse fik ideen i slutningen af 2017, og sammen med Kaspers far Karsten Brandt satte de sig til at tegne - hvordan skulle en app fungere - hvad skulle den kunne, og hvordan skulle den se ud. Herefter lykkedes det dem at finde investorer, så det rent faktisk lod sig gøre at udvikle app´en og nu er projektet i luften.

Foreløbig 600 brugere

Stine Johansson fortæller til TV2 Lorry, at App´en foreløbig er downloaded 600 gange, og at 90 ejere af parkeringspladser har meldt sig til systemet.

Familien er dog ikke ene om at ville gøre de private parkeringspladser til en indtægt.  Virksomheden Plot er i luften med et lignende system - så dermed er det ikke bare bilister, der konkurrerer om at finde en parkeringsplads - nu konkurrer flere virksomheder om at gafle de private P-pladser til formidling.

- Men vores systemer er lidt forskellige. Hos os kan man forud-booke en plads - og så samarbejder vi med parkeringsselskaber - netop for at sikre, at pladserne er ledige, når fok forventer det, siger Stine Johansson.

Du kan få en afgift på din egen plads

Derfor skal udlejere også være opmærksom på, at hvis de har tilmeldt deres plads til systemet, og så selv bruger den, mens den egentlig er meldt ledig til udlejning - så risikerer de at få en parkeringsafgift.

Det er den århusianske familiens håb, at app´en en dag kan blive en levevej. I første omgang har de udset sig primært København som affyringsrampe - men dernæst følger andre byger - og til sidst også udlandet.

Men er der overhovedet så mange ledige P-pladser i København, at det her giver mening?

- Ja, det tror vi. dels kan der være mange private indkørsler, og så er der jo en masse virksomheder, der har private parkeringspladser. De bliver ikke brugt efter arbejdstid, og så kan virksomheden jo ligeså godt leje den ud, forklarer Stine Johansson.

Udlejerne af de private P-pladser kan selv fastsætte en pris - og så skal ParkPrivate have 20 procent af indtægten for at formidle udlejningen gennem app´en. 

Der er pres på de københavnske parkeringspladser

Københavns Kommune offentliggjorde i 2017 en rapport om parkeringsforholdene i byen.

Man konstaterede i den forbindelse, at byen rådede over 134.000 kommunalt ejede parkeringspladser. Hertil kom så 70.000 privatejede pladser. Det sidste tal dækker alt fra parkering i egen indkørsel til private parkeringshuse og virksomheders P-pladser.

 

Imens stiger antallet af biler i hovedstaden. Ifølge rapporten var der i 2017 16.000 flere biler end i 2010 - og 4.500 af dem kom til på bare tre år op til rapportens udgivelse. Stigningen i antallet har ifølge kommunen også ført til højere belægning på parkeringspladserne.

(Kilde, Københavns Kommune)

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik