Årets mest læste: Kim Larsen hyldet fra tårnets top

En af årets mest læste historier omhandler en noget anderledes hyldest af den afdøde nationalskjald, Kim Larsen.

Der blev så godt som erklæret landesorg, da hele Danmarks nationalskjald, Kim Larsen, gik bort den 30. september i år.

Årets mest læste

TV 2 Lorry genudgiver op mod det nye år en række af de historier, der har grebet jer mest i året, der er gået. Historien om den alternative hyldest til Kim Larsen var én af dem.

De fleste skruede op for hans største hits og mindedes ham på den måde. Men er klokkenist i Vor Frelsers Kirke, gjorde noget helt særligt for at mindes og hylde afdøde Kim Larsen.

Den historie blev én af de mest læste på tv2lorry.dk i år. Derfor genudgiver vi den nu - og følger op på, hvad der skete efterfølgende.

Klokkespil for Kim

Da klokkenisten i Vor Frelsers Kirke den 30. september kom ud fra dagens højmesse, hørte han den triste nyhed: Nemlig at Kim Larsen var død.

Derfra var der ikke langt fra tanke til handling. To timer senere satte Lars Sømod sig således til rette ved klokkespillet i tårnet, og dagens repetoire var skiftet ud.

Det var tonerne af "Om Lidt", "Masser Af Succes", "Susan Himmelblå", "Papirsklip", "Hva' Gør Vi Nu, Lille Du?" og "Jutlandia", der blev spillet ud over byen. De er allesammen nogle af Kim Larsens mest elskede sange.

- Altså, det er jo oplagt. Kim Larsen har en særlig tilknytning til København og især Christianshavn, hvor Vor Frelsers Kirke ligger. "Se Din By Fra Tårnets Top" sang han jo blandt andet, sagde klokkenist Lars Sømod til TV 2 Lorry.

Hør klokkespillet her:

Det er Majken Jørgensen, der har filmet videoen og delt den i facebookgruppen Os Fra Christianshavn. Der bliver spillet "Papirsklip" af Kim Larsen. 

Klokkenist blev selv rørt

Lars Sømod har været klokkenist i Vor Frelsers Kirke i 10 år.

Han har aldrig før spillet Kim Larsens sange fra tårnet, og han havde ikke tid til at øve sig på dem før "koncerten", men især sangene fra 70'erne og 80'erne egner sig godt til klokkespil, mente han.

- Sangene er melodiøse, og det skal de være, når de bliver spillet på klokkerne. Man skal helst kunne genkende dem efter en tone eller to, sagde klokkenisten.

Kim Larsens sange har - ligesom for mange andre danskere - en personlig betydning for Lars Sømod, og det var derfor en særlig oplevelse at spille dem på klokkerne.

Klokkenisten endte da også med selv at blive rørt, mens han sad der højt over byens tage og spillede på det, der bliver kaldt verdens største instrument.

- Da jeg spillede "Om Lidt" blev jeg rørt. Den spiller vi ofte på orglet i selve kirken til begravelser, men det var noget andet at sidde der i tårnet og spille den. Jeg ved jo godt, at det kan høres over store dele af byen - faktisk hele vejen til Amalienborg, hvis vinden er rigtig, sagde han.

Hyldet med fakler

Få dage efter Kim Larsens død fik private borgere stablet et fakkettog på bene til ære for ham.

Optoget startede på Sofiegården på Christianshavn, gik over Langebro og sluttede på Nytorv i København.

30.000 danskere var mødtes og hyldede Kim Larsen - det var så mange, at politiet måtte melde ud, at der simpethen ikke var plads til flere.

Her ses den fyldte Nytorv, hvor der blev sunget fællessang og drukket fadøl.
Her ses den fyldte Nytorv, hvor der blev sunget fællessang og drukket fadøl.
Foto: Claus Bech - Ritzau Scanpix
30.000 mennesker var mødt op for at hylde og mindes Kim Larsen.

Fra U2 til Brøndby

Det var nu ikke kun den utraditionelle hyldest fra tårnets top, der fyldte dagene efter Kim Larsens død.

Selveste U2 hyldede Kim Larsen fra deres koncert i Royal Arena:

 

Kim Larsens død gik heller ikke stille for sig på Brøndby Stadion. Her bragede nogle af Kim Larsens mest populære sange som ”Flyvere i Natten” og ”Susan Himmelblå” ud af højtalerne i pausen under holdets kamp mod Horsens.

 

Kim Larsens blomster på en sidste rejse

Siden Kim Larsens død bredte der sig et enormt blomsterhav på Christianshavns Torv.

Hver nat vogtede hjemløse over det interimistiske mindemærke, rettede på blomsterne og holdt stearinlysene i gang.

Blomsterne blev efter nogle dage doneret til de hjemløses gravplads på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København, hvor de fik deres sidste rejse.

De hjemløses gravplads, der ligger på afdeling M på Assistens Kirkegård, er støttet af Kim Larsens Himmelblå Fond. 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik