Årets mest læste: Hus Forbi-sælger udvist af København i tre måneder

En af de artikler, der rørte jer mest i 2018, var historien om hjemløse André Christiansen, der fik forbud mod at opholde sig i København i tre måneder, fordi han sov på gaden.

André Christiansen er hjemløs og sælger til dagligt hjemløse-magasinet, Hus Forbi, i Købvenhavn.

I oktober blev han udvist af sin hjem-kommune, København, i tre måneder, fordi politiet mener, at han overnattede i en utryghedsskabende lejr.

Årets mest læste:

TV 2 Lorry genudgiver op mod det nye år en række af de historier, der har grebet jer mest i året, der er gået. Historien om André Christiansen, der blev udvist af København, er én af dem.

- Jeg er 52 år, dansk statsborger, og nu må jeg ikke sove i mit eget land - på gaden i hvert fald. Og nu må jeg heller ikke tage ophold, som det hedder, i min egen lille by, som jeg kalder København. Wow, siger han.

Historien om André Christiansen har lavet ringe i vandet, siden TV 2 Lorry bragte den i slut oktober, og det er én af de historier, der har været allermest læst på tv2lorry.dk i 2018. Derfor har vi valgt at genudgive den her og følge op på, hvad der siden er sket.

Hjemløse Andre Christiansen er blevet udvist af København, fordi han sov på gaden. Men hvor skulle han gå hen, når der ikke er senge på herbergerne?

Kriminelt at være hjemløs

André Christiansen blev anholdt, fordi han i selskab med nogle andre hjemløse lå og sov på Strøget i Københavns Indre By.

Det skete på baggrund af politibetjentenes vurdering om, at den hjemløses overnatning i gadebilledet var utryghedsskabende - og dermed har politiet ret til at give ham zoneforbud fra en kommune i tre måneder.

UTRYGHEDSSKABENDE LEJRE

Den 1. april sidste år fik politiet udvidede beføjelser til at slå ned på hjemløselejre i det offentlige rum. Ordensbekendtgørelsen blev ændret, hvilket betød at hjemløse i lejre, der blev vurderet til at være utryghedsskabende kunne straffes med  bøde.
 

Kort efter blev der indført mulighed for, at politiet kunne udstede et zoneforbud på 400 eller 800 meter sammen med bøden.
 

Den 1. juli 2018 blev zoneforbuddet ændret, så det nu kan udstedes til en hjemløs, så vedkomne ikke må opholde sig i en hel kommune. Hjemløse bliver herefter bortvist fra den kommune, hvor de har sovet i en lejr.​​​​​

 

Kilde: Retsinformation

De hjemløses landsorganisation, SAND, rettede på baggrund af André Christiansens sag kritik af lovgivningen. Zoneforbuddet er med til at kriminalisere det at være hjemløs og tvinger straffede til at leve en uværdig tilværelse i frygt for politiet, lød det:

- Det er reelt blevet forbudt at være hjemløs. Det efterlader manden her som kriminel, for han kommer til at bryde det her forbud. André har sit arbejde, sine kunder, sin base og hele sin omgangskreds – sin gadefamilie, som det kaldes – i Indre By, sagde Kim Allan Jensen, der er formand for SAND i hovedstaden.

André Christiansen er 52 år og bor på gaden i København. Siden han blev udvist af sin kommune, har mange støttet ham og flere har tilbudt at betale de bøder, han får, hvis han vælger ikke at overholde forbuddet.
André Christiansen er 52 år og bor på gaden i København. Siden han blev udvist af sin kommune, har mange støttet ham og flere har tilbudt at betale de bøder, han får, hvis han vælger ikke at overholde forbuddet.
Foto: Sofie Mathiassen - Ritzau Scanpix

- Han kommer til at skulle gå rundt de næste tre måneder og være bange og gemme sig for politiet. Det er ikke værdigt. Det er at kriminalisere hjemløse for at være hjemløse, lød det.

Betalt bøde og støtte-fakkeltog

Hjemløse-avisen, Hus Forbi, har siden besluttet at samle penge ind til at betale André Christiansens bøder, som han modtager, hvis han opholder sig i København, mens han er under zoneforbud.

De vil også hjælpe andre hjemløse, der kommer under zoneforbud:

- Når enhver ankemulighed er udtømt, er det hensigten at kunne hjælpe med at betale de bøder de får. Så vi i det mindste kan lette dem for noget af den stress, der er forbundet med, at det i sig er ulovligt at leve det eneste liv, de har mulighed for at leve i dette samfund.

Også den tidligere fodboldspiller, Stig Tøfting, har tilbudt at betale André Christiansens bøde: 

- Vi lever i et fint land, men vi ser også nogle situationer, hvor man undrer sig over, hvad der foregår, siger han.  Jeg synes, det er meget voldsomt, at han også har fået et zoneforbud - hvad skal han så gøre? Det er jo i København, hele hans netværk er, sagde Stig Tøfting til TV 2.

De hjemløses landsorganisation SAND og hjemløse-avisen Hus Forbi demonstrerede i november mod det zoneforbud, der skulle modvirke de såkaldte romalejre - men som ifølge arangørerne reelt gør det kriminelt at være hjemløs.

André Christiansen har indtil videre ikke i sinde at betale bøden, men sammen med Gadejuristen har han tænkt sig at gå rettens vej.

Fakkeltog imod zoneforbud

En uge efter TV 2 Lorry kunne fortælle historien om André Christiansen samledes hundredevis af mennesker for at støtte hjemløse, der på grund af det nye zoneforbud risikerer bøder og udvisning af deres hjem-kommune, hvis de sover på gaden.

500 mennesker var mødt op for at støtte André Christiansen og sende et signal til politikerne om, at man er imod lovgivningen:

Se billederne her:

1 / 4

Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

2 / 4

Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

3 / 4

Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

3 / 4

Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Minister: Loven virker efter hensigten

Sagen har vakt genlys blandt flere politikere og meningsdannere. Det er nemlig et eksempel på en lov, der rammer skævt, lyder det.

Justitsminister, Søren Pape Poulsen, Konservative, har selv udtalt, at formålet med loven var at stoppe de store mængder af udenlandske hjemløse, der slog lejr i København i sommeren 2017. Og det er lykkedes, mener han.

- Umiddelbart synes jeg, den fungerer efter hensigten, for denne sommer har vi ikke haft en masse romaer rendende rundt og skabt utryghed, larm og ballade, som vi så midt i vores hovedstad i 2017. Men så rammer det nogle hjemløse her i landet, og det er desværre den konsekvens, der er, sagde han i start november.

Siden er ministeren blevet kaldt i samråd af Enhedslisten, men også her holdt han fast.

- Det vil desværre altid være sådan, at love også rammer nogle, som de ikke er tiltænkt i mod, men man burde i stedet have mere fokus på at hjælpe de hjemløse med sociale tiltag i kommunerne, sagde Søren Pape Poulsen til TV 2 Lorry efter samrådet.

Det er Enhedslisten, der har hevet Søren Pape Poulsen i samråd efter historien om den hjemløse Hus Forbi-sælger, der blev ramt af zoneforbuddet fordi han sov på gaden.

Men hos Enhedslisten vil man kæmpe videre for at få fjernet eller ændret loven, så man ifølge partiet ikke længere kriminaliserer de hjemløse.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at ministeren ikke vil være med til at ændre lovgivningen. Han sagde på samrådet, at "lov er lov, og det må ramme ved siden af en gang i mellem", og det synes jeg er en meget mærkelig måde at lave retspolitik på, sagde Rasmus Vestergaard Madsen, Enhedslisten.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik