Årets Laks går til.....en TV-serie

LGBT Danmark hædrer i år den norske ungdomsserie SKAM for at have bragt et nuanceret billede af at være homoseksuel frem på lærredet.

Den succesfulde serie SKAM har været på alle – særligt de unges – læber, siden den gik i luften.

Serien har med dens mange karakterer og skildren af hverdagen og kulturen som ung, uanset køn eller seksuelle orientering, skabt et tiltrængt, nuanceret og realistisk billede af, hvad det vil sige at være ung i dag og ung LGBTér.

Af samme årsag var det ikke svært for LGBT Danmark at beslutte, at årets ”Laks” skulle tilfalde SKAM og skuespillerne, forfatteren, instruktøren og NRK der står bag, skriver LGBT Danmark (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner) i en pressemeddelelse.

SKAM er kommet til Danmark - Helt præcist til teatret Aveny T på Frederiksberg, der lige nu er i gang med at lægge sidst hånd på det teaterstykke, der er 100 procent inspireret af den succesfulde, norske tv-serie.

- SKAM har på en fin og ubesværet måde fortalt, blandt andre, historien om de tre homoseksuelle Isak og Even og Eskild. Sæsonen gav et kærligt og naturligt portræt af de unge mennesker i øjenhøjde med nutidens unge, som brød med stereotype forestillinger og tabuer. SKAM taler både til hjertet og hjernen og kan være en hjælp til andre unge mennesker, som er ved at skabe sig en identitet og give dem mod til at vedstå, at de er den de er uden forbehold, lyder forklaringen på, hvorfor valget faldt på den norske hitserie.

Manuskriptforfatter og instruktør Julie Andem og skuespiller Carl Martin Eggesbø, der spiller den homoseksuelle Eskild kommer lørdag til Danmark, hvor de på scenen på Rådhuspladsen under årets prideshow modtager prisen, som gives til personer, organisationer eller andre, der i årets løb har bevæget sig mod strømmen.

Nu skal det handle om serien Skam som bliver et teaterstykke på Aveny T. Stykket kommer til at handle om karaktererne Eva og Jonas og deres til tider turbulente kæresteforhold.

- Vi bag Skam er så glade og taknemmelige for at vinde denne pris, fordi det betyder, at vi har nået igennem med noget af det, som var hensigten med serien: At forsøge at gøre hverdagen lettere for unge, som skammer sig over egen seksualitet. Det er så vigtigt, at vi fortsætter med at fortælle historier med denne type tematik, og at vi viser unge mennesker et mangfoldigt billede af, hvad køn og seksualitet er. Jeg glæder mig meget til at modtage prisen og fejre Pride med jer, siger instruktøren Julie Andem.

Carl Martin Eggesbø, der spiller den homoseksuelle Eskild i SKAM, siger om årets ”Laks”:

- Vi er meget taknemmelige, det er meget rørende at se, at vores arbejde har betydet så meget. SKAMs mangfoldige kærlighedshistorier har gjort det enklere at være sig selv, for de som vokser op i dag. Måske har det gjort det lidt enklere for forældre og bedsteforældre også. Og det disse historier har lært os, er at bag hudfarve, religiøs tilhørsforhold eller seksualitet, er vi alle i bund og grund mennesker, som prøver så godt vi kan at håndtere kærligheden. 

Du har måske hørt om Noora, Sana, Vilde og Eva.   De er hovedpersonerne i den norske tv-succes Skam.  Men nu rykker de norske teenagere ind på de skrå brædder på Aveny-T.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik