Årets idé: Sygeplejersken Hanne har opfundet en afførings-budding

Sjællands Universitetshospital parrer ansatte med gode idéer med universitetsforskere, der kan løse deres problemer.

Specialsygeplejerske Hanne Holm har på sit arbejde på Kirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital en del patienter, som er rigtig trætte af at skulle drikke afføringsmiddel inden en kikkertundersøgelse:

- Jeg oplever tit, at folk siger, det er svært at få ned, og det smager ubehageligt, siger hun til TV 2 Lorry.

quote Tarmen skal være helt ren, ellers risikerer man at overse en polyp eller kræft

Hanne Holm, specialsygeplejerske på Kirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital

Da hospitalet i 2015 begyndte at bede medarbejderne om at komme med idéer til problemer, som universitetsforskere kunne være med til at løse, foreslog hun at gøre noget ved det upopulære afføringsmiddel.

Patienterne skal drikke en hel liter af det tyktflydende væske inden for kun en time - både aftenen før og igen fire timer inden undersøgelsen.

Og det er meget, hvis man ikke kan lide det, men det er vigtigt, at det kommer ned, og lorten fra tarmene kommer ud:

- Tarmen skal være helt ren, ellers risikerer man at overse en polyp eller kræft, siger hun. 

Patentansøgningen er sendt

Det er specialsygeplejerske Hanne Holm og lektor Daniel Bar-Shalom, der står bag den nye afføringsbudding. Udover de to har et par andre hjulpet til.
Det er specialsygeplejerske Hanne Holm og lektor Daniel Bar-Shalom, der står bag den nye afføringsbudding. Udover de to har et par andre hjulpet til.
Foto: Joachim Rode

Hendes idé om at gøre noget ved det vigtige afføringsmiddel var så god, at den blev kåret til årets bedste innovationsidé i 2015, og derfor blev hun sat sammen med lektor Daniel Bar-Shalom fra Institut for farmaci på Københavns Universitet.

 Her ses én portion, som man skal spise fire af i løbet af en time.
 Her ses én portion, som man skal spise fire af i løbet af en time.
Foto: Daniel Bar-Shalom

De fik støtte fra hospitalets innovationspulje til at udvikle en løsning. Daniel Bar-Shalom har siden eksperimenteret med en prototype på afføringsmiddel med en konsistens, der minder om budding. 

Den skal patienterne kun spise cirka 60-65 gram af over fire omgange, hvilket gerne skulle gøre det mere overskueligt.

Og så kan man undgå en del af den kraftige smag ved at lægge buddingen bagerst på tungen - noget der ellers er umuligt, når det kommer i flydende form. 

Patienterne skal stadigvæk drikke en liter væske, men nu kan de frit vælge noget mere velsmagende, så længe det er klart og nogenlunde farveløst - for eksempel danskvand og filtreret æblejuice. 

De første forsøg, som er gennemført på 10 raske personer, er gået rigtig godt, og udover at der skal laves endnu et studie, er der er nu blevet søgt om patent på buddingen.  

Smag og konsistens er skabt i samarbejde med restaurationsleder og kok Jacob Kolstrup Zederkof, og gruppen bag den nye afføringsbudding overvejer stadigvæk, om den skal produceres med flere forskellige smage.

Glad for, der bliver lyttet til personalet

quote Jeg synes, det er en fantastisk god idé med koblingen mellem dem, der oplever det i deres hverdag og nogle på universitetet, der kan nørde med det

Hanne Holm, specialsygeplejerske på Kirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital

Hanne Holm er rigtig glad for muligheden for at få løst de problemer, som netop hun og hendes patienter døjer med:

- Jeg synes, det er en fantastisk god idé med koblingen mellem dem, der oplever det i deres hverdag og nogle på universitetet, der kan nørde med det. Og jeg kan kun tilskynde mine kolleger til at være med, hvis de tumler med noget, som de trænger til at få løst, siger hun.

Fakta om ide-projektet

  • I 2015 vandt idéen om et afføringsmiddel, der er lettere at få ned.
  • I 2016 vandt en idé om et elektronisk redskab, der ved fotografisk genkendelse skal gøre det muligt, hvor meget mad en patient har spist. Det skal gøre det nemme at sikre, at småtspisende patienter får den mad, de har brug for.
  • I 2017 var projektet på pause på grund af indførelsen af Sundhedsplatformen.
  • I 2018 efterspørger hospitalet igen gode idéer til problemer, der kan løses

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik