Ålen er Øresunds svar på pandaen: "Om få år kan den være helt væk"

Den europæiske ål er den mest truede fisk i Danmark. Der har Øresundsakvariet har nu dedikeret et akvarium til netop at vise ålen frem og øge kendskabet til den.

Den er slimet. Den kan hvæse. Og den snor sig ganske vederstyggeligt 

Indrømmet.

Journalisten her er ikke voldsomt begejstret for ål. Men det er mange andre danskere, desværre. Desværre for ålen for den en så eftertragtet spise, at den nu er udrydningstruet.

Det har den faktisk været i mange år, men nu slår Øresundsakvariet et solidt slag for ålens redning. 

Derfor har Øresundsakvariet nu dedikeret et helt akvarium til den truede ål, hvor man kan komme helt tæt på.

- Vi ønsker at sætte fokus på, at ålen faktisk er en truet art, ved at have et akvarium, der kun indeholder ål, fortæller Kristian Vedel, chefdyrepasser på Øresundsakvariet i Helsingør. 

- Mange kender ålen fra påskebordet, og er slet ikke bekendt med, at om få år kan ålen være helt udryddet. Vi vil selvfølgelig ikke løfte pegefingre over for dem, der spiser ål, men blot gøre opmærksom på, at der er konsekvenser for fremtidens ålebestand, hvis man ikke passer på den, siger han. 

- Jeg vil personligt ikke selv spise ål, siger Kristian Vedel til TV 2 Lorry. 

Fakta om ålen

Fakta om ålen Ålen (Anguilla anguilla) tilhører ålefiskefamilien, og kendetegnes af en aflang og slank krop med små brystfinner og én lang rygfinne.

 

Den er mørk i farven, dog kan bugen være lysere. Hannen er mindre end hunnen, der kan blive over 1 meter lang og veje op til 3,5 kg.

 

Ålen er nærmest altædende men spiser helst mindre fisk, krabber og muslinger – og så er den en velkendt ådselsæder.

 

Når ålen skal gyde, svømmer den den lange vej til Sargassohavet i det vestlige Atlanterhav. Ålens larver og de helt unge ål, kaldes glasål.

Grunden til at ålen er truet er flere:

Bestanden er de seneste årtier faldet til et meget lavt niveau, blandt andet på grund af overfiskeri, kyst- og vandløbsændringer, der forstyrrer ålens vandring, og en parasit, der angriber ålens svømmeblære.

Jens Peder Jeppesen, marinbiolog og akvariechef på Øresundsakvariet uddyber:

- Der findes den her lille orm, der sætter sig i ålens svømmeblære og gør stor skade. Ud over at ålen kan dø af det, så er svømmeblæren vigtig for at ålen kan svømme, og man frygter, at angrebne ål simpelthen ikke kan klare den lange tur til Sargassohavet for at gyde – og blandt andet derfor ser vi færre og færre nye ål.

Røget ål er en ganske populær spise blandt dansekrne. Men det kan snart være slut med ål.
Røget ål er en ganske populær spise blandt dansekrne. Men det kan snart være slut med ål.
Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix

I en årrække har der været begrænsninger på åle-fiskeriet, lige som man de seneste år har sat flere millioner ål ud for at øge bestanden, men ålen er altså fortsat truet.

Øresundsakvariet har længe haft ål i sit store stenrevsbassin, hvor de har gået sammen med blandt andet sej, rødhajer og rokker.

Men i det akvarium, der nu er blevet til et ”åle-akvarium” går der lige nu omkring seks ål alene, så de er lettere at se.

Ål er glade for at gemme sig, og der er også gemmesteder til dem i akvariet – men det skulle alligevel være muligt at få den truede fisk at se her hen over sommeren.

Ålene, som vises frem i Øresundakvariet, er i øvrigt fanget i Øresund med ruser.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik