Åh nej! Sibirisk kulde kvæler mesterlig sangfugl

Danmarks næstmindste fugleart har haft en fødeknap tid på det seneste. Så nu er der udsigt til et forår med mindre sang.

De senere år er det godt for Danmarks gærdesmutter, som har haft milde, grønne vintre at boltre sig i. Men nu er der udsigt til en regulær nedtur for den lille, brunstribede sangfugl.

Den seneste tids hårde vinter har nemlig presset gærdesmutten til det yderste, skriver Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

- Vi kan dokumentere, at hårde vintre kan tage livet af to ud af tre gærdesmutter. Efter denne vinter vil Danmarks bestand af gærdesmutter få et nøk nedad i antallet af ynglepar, ingen tvivl om det, siger biolog Thomas Vikstrøm, der leder DOF’s såkaldte Punkttællingsprogram, som bruges til at overvåge de almindelige danske fuglearter og deres bestande.

Med sin vægt på bare 7-8 gram er gærdesmutten den næstmindste danske fugleart efter fuglekongen, men den er en af de fugle, der om foråret træder allerkraftigst frem i lydbilledet i haver, krat og skove.  

Har man eksempelvis gået sig en tur i Frederiksberg Have, vil man med al sandsynlighed have lagt ører til den lille, mesterlige sanger.

Svært at hjælpe insektædere

Den hårde vinter, som nu varer ved i marts, kan dog sortere så kraftigt i den danske ynglebestand af gærdesmutter, at DOF forventer væsentligt færre af dem, når forårets mildere klima sætter ind.

- Vi kan dog først i løbet af forårets systematiske fugletællinger sætte mere præcise tal på den tilbagegang, som det aktuelle hårde vintervejr forårsager, siger biolog Thomas Vikstrøm.

Gærdesmutter lever af bittesmå insekter og edderkopper, som de fanger med deres spidse næb. Derfor kan man som haveejer og vært for gærdesmutten generelt ikke hjælpe disse insektædende fugle ved at lægge fuglefrø ud på brættet.

Gærdesmutter kan i løbet af foråret og sommeren få to kuld med 6-8 æg, så tabene i frost og sne kan i løbet af få år være udlignet.
Gærdesmutter kan i løbet af foråret og sommeren få to kuld med 6-8 æg, så tabene i frost og sne kan i løbet af få år være udlignet.
Foto: Steffen Ortmann - Ritzau Scanpix

2011 var det ringeste år i årtier

Selv om det er hårdt og nådesløst at være gærdesmutte i en kold dansk vinter, så er der ifølge Dansk Ornitologisk ingen grund til at bekymre sig på længere sigt.

Arten er nemlig tilpasset en natur, hvor der forekommer hårde vintre fra tid til anden. Gærdesmutter kan i løbet af foråret og sommeren få to kuld med 6-8 æg, så tabene i frost og sne kan i løbet af få år være udlignet.

- Efter de hårde vintre 2009/2010 og 2010/2011 tog den danske bestand af gærdesmutter et dramatisk bestandsmæssigt dyk, så foråret 2011 blev det ringeste for arten i flere årtier. Sidste forår og sommer var bestanden så igen oppe på tidligere tiders høje niveau, men nu kan vi frygte en gentagelse af tilbagegangen for syv år siden, for denne vinter har presset standfuglene til det yderste, siger Thomas Vikstrøm.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Flue inficeret med ny opdaget svamp

Ukendte svampe opdaget i Nordsjælland og på Amager - æder levende fluer indefra

Eleverne i 1.b på Engelsborgskolen i Lyngby har været så dygtige til at udforske de små dyr i den nære natur, at de tirsdag vandt førstepræmien i den landsdækkende Mikroforskerkonkurrence 2020.

Skoleklasse fra Lyngby er landets bedste mikroforskere

Shelterplads udsat for hærværk

playFriske spor fra knallerter: Populære shelterpladser udsat for hærværk

default_thumb

playMose dækket af lerduer og haglskåle stod i forfald - nu hersker naturen igen

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere