A4: Håndværkere tager piller for at klare jobbet

Skal man klare sit arbejde på en dansk byggeplads, tyder det på, at man må tage medicin for at få kroppen i gang og leve med konstante smerter i ryg, skuldre, arme og hænder, når man bliver ældre.

»Jeg er i smerter hver dag. Som jeg sidder her, gør min ryg ondt. Det gør ondt som ind i helvede, og mine hænder gør også ondt. Det har været sådan lige siden ? det er bare blevet en vane, nogle gange bliver det værre, og så er det sådan uuaah ... «

Det fortæller 45-årige Mike, der er en af i alt 32 danske byggearbejdere, der ifølge Ugebrevet A4, deltager i en interview-undersøgelse foretaget af ph.d.-studerende Jeppe Zielinski Nguyen Ajslev for Roskilde Universitet og den mobile konsulenttjeneste Byggeriets Arbejdsmiljøbus.

Jeppe Zielinski Nguyen Ajslev har interviewet bygningsarbejdere fra otte sjak i henholdsvis Københavnsområdet og Nordjylland.

Især byggearbejdere over 35 år er nødt til at tage smertestillende

Syv af de otte sjak var på akkord. Ifølge Jeppe Zielinski Nguyen Ajslev viser undersøgelsen, at arbejderne langt hen ad vejen bider smerter i kroppen i sig for at leve op til normerne for at være en god byggearbejder. Og de spiser piller.

Især blandt byggearbejdere over 35 år viser det sig, at kroppen gør så ondt, at de må tage smertestillende medicin for at passe jobbet.

En af dem, Mike, oplyser, at han to-tre gange om ugen spiser gigtpiller for at holde smerterne i sin krop nede.

»Men jeg prøver at holde det nede, for det ødelægger nyrerne og alt sådan noget,« siger Mike ifølge undersøgelsen.

Mange tager piller for at få kroppen igang om morgenen

8 ud af 16 interviewede byggearbejdere, som alle var over 35 år, tager medicin for at udholde smerter i kroppen.

»Det svinger fra et par gange om ugen til et par gange om måneden. De beskriver, at de tager medicinen for enten at få kroppen i gang om morgenen, eller også er det om aftenen, når de kommer hjem på sofaen.

For at holde det ud, tager man noget medicin,« fortæller Jeppe Zielinski Nguyen Ajslev.

Byggearbejderne i undersøgelsen tager alt fra Panodil og Ipren til stærkere lægeordinerede gigtpiller. Enkelte - som førnævnte Mike - vidste ikke helt præcist, hvad det var for noget gigtmedicin, de tog.

32 bygningsarbejdere deltager i undersøgelsen

»Folk har ondt i knæene, i ryggen, de har seneskedehindebetændelse.

Mange af de ældre, jeg har talt med, har ondt i lænden og ryggen. Så har nogle ondt i skuldrene og armene. Det rammer meget bredt på de steder, man kender fra den fysiologiske forskning,« siger Jeppe Zielinski Nguyen Ajslev.

De 32 bygningsarbejdere repræsenterer fire faggrupper: Murere, anlægsarbejdere, stilladsarbejdere og tømrere, og de deltager i undersøgelsen mod, at de forbliver anonyme.

Undersøgelsen, der i 2015 bliver til en ph.d.-afhandling, laves i samarbejde med konsulenttjenesten Byggeriets Arbejdsmiljøbus. Den betales af arbejdsmarkedets parter, og undersøgelsen er dermed blåstemplet af både fagbevægelsen og byggeriets arbejdsgivere.

Vigtigt at undersøge, hvad der kan ændres, så piller undgås

Det er nyt, at byggearbejdere må tage medicin for at passe jobbet. Det oplyser arbejdsmiljøkonsulent Ulrik Spannow fra Bygge- Anlægs- og Trækartellet (BAT-kartellet).

»Det er vigtigt og interessant, det undersøgelsen kommer ud med, for brugen af smertestillende medicin er et tydeligt tegn på noget, som er. Men ikke bør være der. Altså, at man har ondt,« siger han.

»Man har smerter, og det er koblet til arbejdet. Det er meget bekymrende, men også nyttigt at få frem, for det gør måske, at vi kan begynde at tale om og arbejde med at få fokus på de her ting. Og at man i firmaerne kan begynde at tale om: 'Hov, bruger I også smertestillende medicin? Hvad er det, der kan ændres, så vi undgår det?'« spørger Ulrik Spannow og slår fast:

»Hvis man siger, det er dem, der er over 35 år, der tager medicin, så er man jo ikke gammel. Det viser, at det formentlig er udbredt i branchen.«

Målet med undersøgelsen er blandt andet at øge fokus på smerter i kroppen og bremse ulykkeskurven og den omfattende nedslidning, der i årevis har hersket i byggebranchen. Det fortæller arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri Mette Møller Nielsen.

Ikke nødvendigvis arbejdsbestemt, at man har smerter

Hun ser alvorligt på, at byggearbejdere har så ondt i kroppen, at de tager medicin for at holde smerterne nede.

»Det er altid bekymrende, når man skal tage smertestillende for at klare smerter. Jeg er bare også nødt til at sige, at det for os ser ud til, at det at have ondt i kroppen er en folkesygdom. Det er ikke nødvendigvis en arbejdsbestemt sygdom. Selvfølgelig kan jeg ikke afvise, at det kan have noget med arbejdet at gøre, men det har også noget at gøre med den måde, folk behandler deres egen krop på,« vurderer Mette Møller Nielsen, der fortsætter:

»Vi kan se på kontorfolk, at de kan fjerne smerterne ved at bruge elastikker tre gange ti minutter hver uge. Det er nok sådan noget, der også skal til i byggeriet. Vi skal finde løsningerne, så vi kan få folk af smertestillende medicin.«

»Det nytter bare ikke noget at fortsætte med den automatreaktion, der hedder, at vi må lette byrderne - altså hvor meget, mennesker må løfte. Vi skal også kigge på, hvor meget menneskene sover, hvordan de motionerer, træner, og hvor meget de forebygger,« siger Mette Møller Nielsen.

Anbefaler søn at fortsætte i skolen

I undersøgelsen med de 32 interviewede identificerer Jeppe Zielinski Nguyen Ajslev en sælsom kobling mellem, at arbejderne på den ene side føler, de ikke har indflydelse på tempoet i jobbet. På den anden side føler flere, at de selv er skyld i, at de føler sig nedslidte.

Bob på 38 år siger eksempelvis:

»Jeg fortæller min søn: Du skal ikke blive som mig. Det er ikke det værd. Når du kravler ud af sengen om morgenen eller halter rundt bare for at få kroppen i gang. Det er ikke pengene værd. Bliv i skolen og find noget andet at lave. Mig ? hvad Fanden skal jeg ellers lave? Jeg kan ikke forestille mig at lave andet,« siger han.

Du vil ikke svigte andre, så du fortsætter med at arbejde

Stilladsarbejderen Brian på 29 år fortæller, at man lærer sig at udholde smerten i kroppen. Brian ignorerer smerten i løbet af dagen, og mærker den først om aftenen, når han kommer hjem, og han sammenligner det med at holde sig, hvis man er i en situation, hvor man skal tisse, og der ikke er noget toilet i nærheden.

»Når du har ondt, fortsætter du bare. Du har ikke lyst til at svigte de andre. Så du fortsætter bare med at arbejde. Du lærer at ignorere smerten, det gør du bare,« fortæller Brian i undersøgelsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik