Foto: Lorry

99-årig fik ikke vasket tøj i tre måneder

Hver måned i syv år har Børge Schneider fra Tisvilde på snart 100 år fået vasket sit tøj på Helsingegården. En ansat i PlejeGribskov har hentet tøjet og leveret det tilbage igen en uge senere. Men i forbindelse med de nye kontrakter efter det store udbud på sundhedsområdet, var det pludselig slut. Børge Schneider fik hentet det snavsede tøj den 27. april - men fik det ikke vasket. Dermed har han ikke fået vasket tøj i næsten tre måneder.

- Det holdt op som et lyn fra en klar himmel, da Attendo tog over. Jeg havde åbenbart en særordning, fortæller Børge Schneider til Frederiksborg Amts Avis.

Han måtte selv ringe til kommunen for at finde ud af, hvor hans tøj var blevet af.

- De tog tøjet med og sagde, vi ses på fredag, men så var det blevet maj, og Attendo havde overtaget, siger han og undrer sig over, at han ikke har fået besked om, at vasketøjsordningen ville stoppe.

- At de ikke meddeler mig at ordningen ophører, men at jeg selv måtte finde ud af, hvad der var sket. Jeg måtte telefonere i øst og vest for at få besked. Nu står der to store poser med vasketøj, siger han.

- Nu har jeg fået at vide, at jeg skal betale 350 kroner pr. gang, hvis jeg vil have det vasket, fortæller Børge Schneider.

- De bliver ved med at sige, at jeg selv kan få en vaskemaskine. Men det har jeg ikke plads til, siger Børge Scneider, der er dårligt gående og tre gange er blevet hofteopereret - i 2003, 2007 og 2009.

- Hospitalet har sørget for hjemmehjælp hver gang, så jeg har fået hjælp til at få tøj af og på og fået genoptræning, fortæller han.

Ellers klarer han sig selv med privat hjemmehjælp og sørger selv for indkøb.

- Jeg belaster i det hele taget ikke kommunen, siger Børge Schneider, der har arbejdet som rejseleder for Tjæreborg Rejser helt frem til han blev 76 år.

Da Frederiksborg Amts Avis kontakter visitationen, kommer der skred i tingene.

- Han har haft en special aftale med os gennem alle de år, han har fået vasket tøj. Det ligger i serviceniveauet, at hvis man får hjælp til at vaske tøj, skal man have adgang til vaskemaskine. Man skal selv have en vaskemaskine, eller der skal være en i boligkomplekset, hvor man bor. Men Børge har ikke en vaskemaskine, og det er vi først blevet opmærksom på, efter udbuddet er blevet gennemført, og der var skiftet leverandør. Nu har jeg sørget for, at vi på mandag henter vasketøjet, og så sørger Attendo for, at det bliver vasket. Den særaftale, vi har, kører videre, siger Lone Teglbjærg, der er leder af visitationen i Gribskov Kommune.

Årsagen til, at snavsetøjet har nået at hobe sig op, er, at visitationen har undersøgt, om det kunne løses på anden vis.

- Vi har haft visitator til at undersøge mulighederne, for vi kendte til et vaskeri i Gilleleje, som henter og bringer. Men det var ikke til at finde andre muligheder. Så derfor har vi nu indgået en særaftale igen, siger hun.

Børge Schneider er lykkelig for beskeden om, at han igen kan få vasket tøj.

- Det er da en glædelig nyhed. Jeg er lykkelig over det. Jeg var begyndt at bekymre mig mere og mere, for der er grænser for, hvor længe tøjreserverne kunne holde, siger han.