80’ernes homohistorie: Bryllup og alt for mange begravelser

Femte afsnit af TV 2 Lorrys historiske serie ”Regnbuen over København” handler om 1980’erne. En tid hvor HIV og AIDS hærgede, mens nye rettigheder blev vundet.

Overlæge Jens Ole Nielsen arbejdede på Hvidovre Hospital og var helt tæt på, da HIV-virussen ramte Danmark.

- De første to patienter kom i juli måned 1981. Den uge, der kom så de første meddelelser fra USA om, at man havde fundet en ny sygdom, fortæller Jens Ole Nielsen i femte afsnit af serien ”Regnbuen over København”.

Du kan se afsnittet kl. 19.30 i aften eller allerede nu her

Det blev ikke ved de to patienter. Mange blev smittet med den såkaldte ”bøssepest” og en stor del af dem døde i løbet af 80’erne uden at lægerne kunne stille noget op. Der var ingen behandling.

- Der var nogle historier som brændte sig fast. Manden som havde haft et sidespring til en konference i udlandet, og som så kom hjem og ikke blev særligt syg, smittede sin kone, som blev meget syg. Så han følte, at han havde taget livet af sin kone uden selv at blive syg. Og datteren der reagerede meget voldsomt. Det der virus afslørede på mange måder, hvordan man lever med hinanden på godt og ondt, fortæller Jens Ole Nielsen i programmet.

Han viser rundt på det afsnit, hvor HIV-patienterne blev behandlet dengang og nu. Og til forskel fra dengang, så kan HIV-patienter nu få hjælp. I 1995 blev den særlige kombinationsbehandling introduceret. En behandling som holder HIV-patienter i live og som betyder, at de kan leve et normalt liv.

En af de første patienter som blev smittet var Ole Morten Nygård. Han var meget tæt på at dø, men blev reddet på målstregen, da kombinationsbehandlingen endelig kom. Vært på ”Regnbuen over København” Jobbe Pilgaard møder Ole Morten Nygård i hans lejlighed, hvor han fortæller om tiden dengang.

- Jeg lærte utrolig meget af HIV og AIDS. Jeg har lært, hvordan det fungerer når samfundet bruger en minoritet som prygelknabe. Det var vi på det tidspunkt. Vi var de hætteklædte – burkaklædte kvinder på det tidspunkt. Sådan blev der set på os, fortæller han.

Med HIV og AIDS var 1980’erne en mørk tid for bøssemiljøet i København, men der var også lys. I 1989 blev de første bøssepar i verden gift på Københavns Rådhus. Billederne gik verden rundt. Få historien på TV 2 Lorry i aften kl. 19.30 eller allerede her.

Læs også vores webdok om 100 års homohistorie i København her

  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik