78-årig fortryder ikke hustru-drab: 'Samfundet har en fejl'

En 78-årig mand er i dag blevet idømt 50 dages betinget fængsel for at dræbe sin hustru. 'Samfundet fejler' siger han om sagen.

Da hammeren lød og dommen faldt i Retten i Helsingør i dag, kunne 78-årige Mogens Arlund ånde lettet op.

Han har siddet varetægtsfængslet i to dage, mistænkt for drabet på hans hustru gennem 50 år, der døde den 9. april i år. Et drab, som han nu er blevet dømt for.

Dommen lød på 50 dages betinget fængsel for at have ydet aktiv dødshjælp, hvilket var lavere end den straf, som forsvareren havde ønsket. Praktisk undgår Mogens Arlund derfor at komme bag tremmer i sagen, der er sjældent set i Danmark.

Selv har ægtemanden beskrevet gerningen som et barmhjertighedsdrab af sin hustru, der var blevet lammet i hele kroppen efter et fald i hjemmet.

- Man må jo ikke slå folk ihjel, og det har jeg jo gjort. Men jeg har bestemt ikke fortrudt, hvad jeg har gjort. Det var en barmhjertighedsgerning, siger den 78-årige til Helsingør Dagblad.

Den 71-årige kvinde lå indlagt på Rigshospitalets Klinik for Rygmarvslidelser i Hornbæk, da hun spurgte sin mand om at slå hende ihjel.

Han optog derefter 71-årige Vibeke Arlunds ønske om at dø med sin mobiltelefon og gav hende 20 sovepiller, hvorefter hun sov stille ind. Imens lagde ægtemanden sig til at sove ved sin hustrus side.

quote Det burde ikke være sådan, at man tvinger mig ud i at skulle gøre det, jeg har gjort

Mogens Arlund

'Samfundet har en fejl'

Efter dommen var den 78-årige Mogens Arlund lettet over rettens vurdering, men rettede samtidig en kritik mod det danske samfund, som han mener burde handle i den slags situationer.

- Det danske samfund har en fejl. Det burde ikke være sådan, at man tvinger mig ud i at skulle gøre det, jeg har gjort, siger Mogens Alund til TV 2 Lorry foran Retten i Helsingør.

Han mener, at det bør være samfundets opgave at tage hånd om de syge mennesker, der ønsker at dø.

quote Det kan ikke være rimeligt, at jeg som ægtemand skal gøre samfundets opgave

Mogens Arlund

Mener dom er forkert: 'Jeg gjorde samfundets opgave'

- Det burde være sådan, at når Vibeke (den nu afdøde hustru, red.) giver udtryk for, at hun ønsker at dø, så skal der være en instans, som hun kan henvende sig til, siger Mogens Arlund til TV 2 Lorry.

Derfor ærger han sig også over, at han nu bliver straffet for, at han tog sin hustrus ønske seriøst og hjalp hende med at dø.

- Det kan ikke være rimeligt, at jeg som ægtemand skal gøre samfundets opgave. Det kan det ikke. Det må være samfundet, der skal tage sig af det, siger han og fortsætter:

- Og så ovenikøbet bagefter straffe mig for det. Det synes jeg er forkert.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik