70-årig faldt i søvn i tog - blev fængslet 19 dage

Politiet og landsretten siger, at ældre syrisk mand ikke burde have været anbragt i et gammelt statsfængsel.

Den gamle mand i toget fra Kalmar mod Malmø glædede sig. Han skulle til bryllup.

Men det gik helt anderledes. Den 70-årige syrer faldt i søvn og vågnede først op, da toget var nået til lufthavnen i Kastrup.

Det betød, at han uberettiget kom til at sidde i et gammelt dansk fængsel i godt 19 dage.

- Han var dybt ulykkelig og konfus, siger advokat Lise Holten om forløbet, der er endt med en indrømmelse fra politiets side.

Det var 16. marts, at han stod af toget i Kastrup, hvor han købte en billet til Malmø.

Men han blev stoppet af politiet og frihedsberøvet. Og to døgn efter besluttede en dommer i Københavns Byret at forlænge indespærringen.

Med sig havde han et svensk asylkort, men det hjalp ham ikke. I Sverige har en bror og søster i flere år ellers haft ophold. Men dette blev ikke undersøgt straks.

- Politiet burde have undersøgt hans personlige forhold grundigere. Han havde ingen som helst interesse i at blive i Danmark. Måske har man ikke ressourcer til det, siger advokat Lise Holten.

Først 5. april blev han sendt tilbage til Sverige. Dermed kom han til at tilbringe 19 dage i Statsfængslet i Vridsløselille.

- På det tidspunkt var han ligesom andre i Vridsløse lukket inde i 23 timer om dagen. Han var meget ked af det, fortæller advokaten.

Netop forholdene for udlændingene i det gamle fængsel er blevet kritiseret, og Folketingets Ombudsmand har sat en undersøgelse i gang.

Den formelle begrundelse for dommerens beslutning om at indespærre den ældre herre var, at der var væsentlig risiko for, at han ville stikke af, inden han kunne blive sendt retur til Sverige.

Men det passede ikke. I en udtalelse skriver politiets udlændingecenter, at betingelserne for at frihedsberøve ikke var opfyldt efter 17. marts. Dommerens kendelse blev afsagt den følgende dag.

Politiet skriver, at frihedsberøvelsen har været uberettiget, og det har Østre Landsret for nylig erklæret sig enig i.

Advokat Lise Holten har nu bedt om erstatning til den 70-årige. Hun mener, at myndighederne bør finde ud af, hvordan man kan huse udlændinge, som på den ene side står til at blive afvist, og som på den anden ikke bør fængsles.

Sagen er ikke enestående, oplyser hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik