70 år gamle COBRA-malerier friskes op: Malet på børnehavevæg

For 73 år siden blev en børnehave på Østerbro udsmykket af COBRA-kollektivet. Torsdag begyndte et større konserveringsarbejde af værkerne.

I 73 år har Sophus Baggers Børnehave på Østerbro haft et noget usædvanligt tapet på væggene. Væggene er nemlig udsmykket af den berømte kunstnerbevægelse COBRA, som blandt andet havde danske Asger Jorn som frontmand.

Værkerne i børnehaven kommer fra Asger Jorns idé om, at kunst skal ud til borgerne og især til børn. Men efter de mange år med børnehavebørn, har værkerne set bedre dage. Så torsdag begyndte arbejdet med at friske kunstværkerne op.

Både Asger Jorns søn og børnebørn var mødt op i Sophus Baggers Børnehave for at nyde både kunsten og konserveringsarbejdet.

- Det er jo en fryd at følge med i arbejdet med konservering af blandt andet Asger Jorn rummet. Det er jo fantastisk velbevaret på trods af de 70 år og på trods af, at der har været legende børn hele tiden, siger Asger Jorns søn, Troels Jorn, til TV 2 Lorry.

Et glas vand og en fedtemad

Troels Jorn har sammen med chefkonservator på Kunstkonserveringen, Søren Bernsted, arbejdet i over 10 år på at få realiseret restaureringen af COBRA-friserne. Flere fonde har været med til at donere midler, så Kunstkonserveringen nu kan påbegynde konserveringen af værkerne.

Det var Asger Jorn der i 1944 tog initiativet til at dekorere de kedelige hvide vægge i sønnens børnehave. Han hev derfor sine venner fra COBRA-gruppen med for at lave et kollektivt værk. De mange kunstnere fik dog ikke penge for arbejdet.

- Hvis du taler om det økonomiske, så fik de kun det ud af det, at de fik fedtemader at spise, da de arbejdede her. Og så har de formentlig fået vand også. Men ingen honorar, siger Troels Jorn til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Til gengæld fik de forløst deres forlæg til udsmykning af børnehave, som et utrolig flot fællesarbejde, der er karakteristisk for COBRA-ideologien.

Et held malerierne stadigvæk er intakte

Det er et stort held, at de mange malerier i børnehaven den dag i dag er forholdsvis intakte. Dog kan man se spor af brug på malerierne. Blandt andet på Asger Jorns, hvor pudslaget har løsnet sig fra underlaget med fare for at brække af.

Derudover har man flyttet en trappe, som har dækket for et større felt af Carl-Henning Pedersens dekoration. Mange års aktivitet på trappen har dog gjort værket slidt.

- Jeg vil sige, flytningen af trappen har jo med konserveringsarbejdet ændret rummet fra et lidt kedeligt og slidt rum, til at være et fantastisk rum, hvor man bliver overvældet af en velkomst af Carl-Henning Pedersen billeder. Det er virkelig indtryksfuldt, siger Troels Jorn.

Enkelte værker i børnehaven er desværre helt eller delvist forsvundet. Blandt andet en større del af Henry Heerups maleri. Dog kan det være, at konserveringsarbejdet og fjernelse af plastikmaling fra nogle vægge kan gøre, at de "forsvundne" malerier dukker op igen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik