7-årige Willads trådte på brugt kanyle på vej til stranden

Forældrene til en syv-årig dreng er sendt i limbo af sundhedsvæsenet, efter deres søn trådte på en brugt kanyle ved stranden i Vallensbæk.

Familien Schou fra Vallensbæk var på vej på stranden for at tage en aftendukkert fredag.

De går ved en grussti mod stranden, da familiens mellemste søn, Willads på syv år, pludselig kaster sig ned og klager over, at noget gør ondt i foden.

Ud af foden trækker forældrene noget, de færreste har lyst til at se sidde fast i huden: En brugt kanyle.

- Det er bare ikke i orden, at man smider en kanyle et sted, hvor folk kan risikere at træde på den - uanset hvad den er blevet brugt til, siger far Mikkel Schou, der understreger, at det som udgangspunkt er sagen underordnet, om kanylen stammer fra stofindtagelse, diabetesindsprøjtning eller noget helt tredje.

quote Det er ikke i orden, at man smider en kanyle et sted, hvor folk kan risikere at træde på den

Mikkel Schou, far til syv-årige Willads

Nogle skridt derfra er der opstillede og tydeligt synlige affaldsspande.

Willads får skyllet foden i badevandet, inden familien kontakter skadestuen. Kø og ventetid er lang, men da 1813-telefonbemandingen hører om sagens natur, får familien en tid klokken lidt over et om natten. 

Manglende klarhed fra sundhedsvæsenet

Mikkel Schou og hustruen er naturligt nok bekymrede.

Behandling på Hvidovre Hospitals børneafdeling natten til lørdag efterlader fortsat forældrene i uvished om kanylens potentielle konsekvenser for sønnen.

Ej heller ved de, hvornår de kan vente nyt fra sundhedsvæsenet.

Willads har fået foretaget en blodprøve, men svar på, hvad denne viser, ved forældrene ikke, hvornår de kan vente at få.

De frygter det værste, som man nu gør som forældre.

- Jeg tror, det er meget naturligt, at man som forælder tænker det værste. Lige nu er det værste for os jo, at vi ikke aner, hvad der er i det, og hvornår vi får noget at vide, siger Mikkel Schou. 

Willads fik taget blodprøver på Hvidovre Hospital, men familien mangler klarhed over, hvad der fremover skal ske, og hvornår de kan vente et svar.
Willads fik taget blodprøver på Hvidovre Hospital, men familien mangler klarhed over, hvad der fremover skal ske, og hvornår de kan vente et svar.
Foto: Bjarke Ørsted

Problemet, som Mikkel Schou forklarer det, er, at ingen i på hospitalet var kar over, hvad proceduren for behandling af potentiel smitte fra kanyle er, fordi patienten er et syvårigt barn.

quote Vi har det ikke specielt godt, indtil vi får svar på den blodprøve der

Mikkel Schou, far

- Der mangler et system eller en eller anden, der tager teten og siger, hvad der sker, og hvornår vi kan forvente svar. Lige nu aner vi intet.

En sygeplejerske på hospitalet fortalte familien, at smitterisikoen ikke er særlig stor, men dog til stede. Om end risikoen er lille, savner familien klarhed, så de kan begrave frygten for smitte med sygdomme som hepatitis eller i værste fald hiv.

- Vi har det ikke specielt godt, indtil vi får svar på den blodprøve der, siger Mikkel Schou.

- Jeg har ikke fortalt min søn, hvad de mulige konsekvenser kan være. Han er 7 år, han behøver ikke vide, hvad det her kan betyde.

Hospital: Ikke tilfredsstillende patientkommunikation

På Børneafdelingen på Hvidovre Hospital erkender ledende overlæge, at den manglende information til de bekymrede forældre ikke er tilfredsstillende.

- Enhver behandling skal afsluttes med en plan, som forældrene skal orienteres om. Nogle gange kan der være uvisheder i planen. Men de skal have at vide, hvornår de skal forvente svar. Så det er ikke tilfredsstillende patientkommunikation, siger ledende overlæge på Børneafdelingen Klaus Børch. 

Ledende overlæge på Børneafdelingen, Klaus Børch, forklarer, at forældre tydeligt skal orienteres om en fremadrettet plan.
Ledende overlæge på Børneafdelingen, Klaus Børch, forklarer, at forældre tydeligt skal orienteres om en fremadrettet plan.
Foto: Bjarke Ørsted

Han forklarer, at risikoen for at blive smittet er meget lille, og man meget sjældent oplever inficerede patienter fra en brugt kanyle.

- Men som forældre kan man selvfølgelig ikke bruge sandsynlighedsberegning til ret meget, siger Klaus Børch.

Forældrene bør få et svar inden for en uge, fortæller overlægen.

- Proceduren er, at barnet bliver testet for hiv og hepatitis via blodprøver. Når man så får svar på dem, ved man, hvilken behandling barnet skal have fremadrettet, siger Klaus Børch.

Han fortæller, at forældrene altid kan ringe til akuttelefonen 1813, hvor en læge kan rådgive forældrene i, hvordan behandlingsforløb normalt foregår.

En velment opfordring 

quote Det er ikke tilfredsstillende patientkommunikation

Klaus Børch, ledende overlæge

Mikkel Schou bebrejder ikke kommunen for, at Willads trådte på kanylen. Alle kan være uheldige, som han siger, og skraldespande var der masser af på stien ned mod stranden.

- Vallensbæk er super gode til at sætte affaldsspande op. Og kommunen kan ikke gå rundt med metaldetektorer. Få meter fra, hvor han træder på kanylen, står tre skraldespande, så kommunen kan ikke rigtig gøre så meget mere, siger han.

Normalt slår han sjældent noget op på det sociale medie facebook. Alligevel valgte han at dele et foto af kanylen ledsaget en tekst på en lokal gruppe for borgere i Vallensbæk.

- Det, jeg gerne ville sige med opslaget, er, at folk skal være opmærksomme på, at der kan være noget i sandet.

Opslaget har bredt sig som en steppebrand og affødt en masse velmenende kommentarer. Selvom familien sætter pris på kommentarerne, så håber de i stedet, at opslaget kan appellere til folks almindelige pli.

- Det lige så meget ment som en opsang til dem, der bruger kanyler. Uanset hvad de bruger dem til, så er det ikke i orden at smide dem, hvor andre kan risikere at træde på dem. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik