66-årige Sven er blind og vil bestige Afrikas højeste bjerg

Snart sætter synshandicappede Sven Mogensen kurs mod Kilimanjaro. Hvis han gennemfører, bliver han den første blinde dansker nogensinde, der når toppen.

66-årige Sven Mogensen fra Greve er blind, men det afholder ham ikke fra at drage ud på sit livs eventyr.

Han har nemlig i sinde at bestige det 5.895 meter høje vulkanbjerg Kilimanjaro. En tur, der er 80 kilometer i alt.

Det er Lars Faursholt, der fik idéen. Han arbejder dagligt som ekspeditionsleder, og gennem de sidste ti år har han haft Sven Mogensen med på diverse ekspeditioner til blandt andet Borneo, Sumatra, Java, Komodo og Kenya.

Og nu er næste udfordring altså planlagt.

- Den første tanke, der gik igennem mig var – JA! Det var en drøm, der ville gå i opfyldelse. Og jeg kan godt lide at sætte mig selv mange mål. Dét at leve er at opleve, sætte sig mål og følge dem, siger Sven Mogensen til TV 2 Lorry.

Man kan undre sig over, hvad en blind vil på topppen af et bjerg, når det ikke er muligt at få det fulde billede af sin store bedrift. Men for Sven Mogensen handler det ikke om udsigten.

- Det handler om følelsen af at stå på verdens højeste, fritstående vulkanbjerg. Tænk at stå der og så have 30 millioner kvadratkilometer Afrika under sine fødder. Det vil være ubeskriveligt, forklarer han.

quote Mennesker med synshandicap kan næsten det samme som den seende verden, hvis blot vi får opmuntring og hjælp til at forsøge

Sven Mogensen

Vil være rollemodel

For Sven Mogensen, der mistede synet i en trafikulykke som 20-årig, har turen også et andet formål.

- Jeg vil gerne være rollemodel for andre blinde. Jeg vil vise, at intet er umuligt. Jeg vil gerne flytte den seende verdens syn på blinde. Mennesker med synshandicap kan næsten det samme som dem, der kan se, hvis blot vi får opmuntring og hjælp til at forsøge, siger han.

Udover at være en yderst berejst herre med 97 besøgte lande på sin liste, så har han en stor passion for at hjælpe andre synshandicappede. Han er nemlig både formand for foreningen Blind Motion og har selv etableret en fond, som honorer blinde og synshandicappede sportsudøvere.

Få indblik i Sven Mogensens tur op ad Kilimanjaro

14. maj - Turen går igennem subtropisk regnskov.

15. maj - Turen går igennem en lang skovstrækning, gennem åbent terræn til hedeland, og derfter alpin ørken med permanent frost. 

16. maj - Akklimatisering.

17. maj -  Opstigning hele dagen, mest ad smalle stenede stier.

 

Natten mellem den 17-18 maj klokken 23 starter seks timers klatring igennem en højdeforskel på 400 meter.

 

18. maj - Ved solopgang kl. 05:00 om morgenen er det planen at ramme toppen af Kilimanjaro i de næsten 5900 meters højde. Efter ca. 1 time på toppen påbegyndes de første 20 km. ned.

 

19. maj -  Sidste travedag ned til bjergets fod.

Første blinde dansker på toppen af Kilimanjaro

Hvis det lykkes for Sven Mogensen at bestige Kilimanjaro, vil han være den første blinde dansker, der bestiger bjerget, ifølge Dansk Blindesamfund.

Lars Faursholt skal være ekspeditionsleder på turen. Han har besteget Kilimanjaro og har stor tiltro til Sven Mogensen.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at han kan klarer det, siger han til TV 2 Lorry.

Med sig på ekspeditionen har Sven Mogensen også sin søn og svigersøn. De er i alt otte, der skal bestige bjerget. Desuden vil der være en guide, der har fuldt fokus på ham under turen op ad bjerget.  

- Jeg er mere bekymret for de andre. Der er jo næsten altid nogen, der falder fra undervejs. Men jeg har rejst så meget med Sven Mogensen, og den energi og det mod, han har på at opleve verden, selvom han er blind, er ekstremt stort. Han er ganske enkelt imponerende at rejse med, fortæller Lars Faursholt.

Sven Mogensen og Lars Faursholt på en tidligere ekspedition. Her sammen med en af de lokale i Papua, Indonesien. 
Sven Mogensen og Lars Faursholt på en tidligere ekspedition. Her sammen med en af de lokale i Papua, Indonesien. 
Foto: Privat foto.

Har trænet i et år

Sven Mogensen er fast besluttet på, at det skal lykkes. Derfor har han brugt det seneste år på at træne sig op til turen ved blandt andet at stå på langrendsski i Canada, Colorado og senest Norge, som han netop er hjemvendt fra.

- Alt det, jeg kan forberede, det gør jeg. Men den tynde luft må vi se, om jeg kan klare. Men en del af de steder, hvor jeg har løbet på ski, har været i 3.000 meters højde på for eksempel Rocky Mountains. Det er gået fornuftigt, men man kan ikke undgå at blive ramt af den tynde luft, fortæller han.

Den seneste måned har han hver dag trænet i fitnesscenter ved at gå på løbebånd med stigning og med syv kilo i en rygsæk. Her går han i tre timer, og kommer op på cirka 12 kilometer.

Men det er ikke nok for Sven Mogensen, så ud over træningen i fitnesscentret går han yderligere 5-10 kilometer dagligt.

Hvis det står til Sven Mogensen, tog han afsted med det samme.

- Nu, hvor jeg pakker og får testet mit udstyr, kan jeg virkelig mærke, at det kribler i kroppen. Jeg vil rigtig gerne afsted allerede i morgen, hvis jeg kunne, siger han.

Bestigningen starter den 14. maj, og går alt som planlagt, vil de nå toppen af vulkanbjerget den 18. maj.

TV 2 Lorrys Søndagsmagasin satte tidligere på året fokus på en anden eventyrlysten sjæl, der trodsede sit synshandicap. Arne Christensen vil være den første blinde til at stå på ski til Nordpolen.​​​​ Se mere i indslaget nedenfor.

Her kan du møde endnu en eventyrlysten sjæl, der trodser sit handicap. Han vil nemlig være den første blinde til at stå på ski til Nordpolen.​​​​

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik