54 år i gennemsnit: Få unge kandidater stiller op i Gribskov

Når der skal stemmes til kommunal- og regionsrådsvalg i Gribskov Kommune er kun ganske få af de opstillede kandidater under 30 år.

De kan tælles på én hånd.

Blot fem personer under 30 år stiller op ved det kommende kommunal- og regionsrådsvalg i Gribskov Kommune.

Til sammenligning tæller antallet af personer over 60 år, som har valgt at stille op ved valget, hele 39. Det svarer til, at mere end hver anden ud af fem kandidater er over 60 år.

Det viser en optælling, som Frederiksborg Amts Avis har foretaget.

I alt er der opstillet 95 kandidater i Gribskov kommune, og deres gennemsnitsalder er 54,6 år. 

Forsker: Få unge kandidater er velkendt problem

Ifølge valgforskeren Yosef Bhatti, der er professor og forsker i lokaldemokrati ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, er problemet velkendt.

- Det er noget, vi ser på tværs af kommuner, siger han til Frederiksborg Amts Avis.

Han mener, at konsekvensen kan være, at de unge bliver overhørt som befolkningsgruppe og derfor undlader at stemme.

- Man risikerer, at den underrepræsenterede gruppe bliver overset, siger han til avisen.

quote Det afspejler vores vælgere i kommunen. De unge bor i København og de ældre bor så oppe hos os

Rasmus Villefrance, spidskandidat Radikale Venstre, Gribskov

Hos Radikale Venstre i Gribskov ærgrer spidskandidat og formand for den lokale partiforening, Rasmus Villefrance, sig. Partiet har et aldersgennemsnit på 66 år blandt de seks kandidater, som står på stemmesedlen den 21. november.

- Jeg ville gerne have haft et lavere gennemsnit, men det afspejler vores vælgere i kommunen. De unge bor i København og de ældre bor så oppe hos os, siger han.

Hos Enhedslisten i Gribskov er historien den samme. Her er aldersgennemsnittet blandt de opstillede på 62 år, men ifølge byrådsmedlem Michael Hemming Nielsen er der håb forude.

- Jeg forventer, at vi kan få yngre med på opstillingslisten i fremtiden. Vi håber, at det går op for flere unge, at Enhedslisten findes i Gribskov, fortæller han til Frederiksborg Amts Avis. 

Partiet Ungt Gribskov: "Der mangler nogen til at repræsentere de unge"

Blandt de opstillede partier i Gribskov Kommune skiller særligt et parti sig ud i statistikken.

Her er gennemsnitsalderen på blot 21 år blandt de tre kandidater, som stiller op ved kommunalvalget. Kommunens høje aldersgennemsnit blandt de opstillede overrasker ham ikke.

quote Der mangler nogen til at repræsentere de unge

Søren Franklin Recinella

- Der mangler nogen til at repræsentere de unge, siger spidskandidat fra Ungt Gribskov, Søren Franklin Recinella, til avisen.

Ved seneste kommunalvalg blev der ikke valgt nogen ind i byrådet, som var under 30 år, mens blot fire personer var under 40 år, da de blev valgt ind.

Ifølge valgforskeren Yosef Bhatti kan det få konsekvenser for varetagelsen af de interesser, der optager kommunens unge.

- Man kan sige, at det vigtigste er, at de unge repræsenteres, og at andre godt kan repræsentere dem. Men det kan være sværere for midaldrende at forestille sig hvordan de unge er og skulle repræsentere dem, siger han til Frederiksborg Amts Avis. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik