500 kulturpersoner bag underskriftsindsamling: "Skal musik forbydes?"

En underskriftsindsamling vil have ændret de nuværende støjregler i København. 500 københavnske kulturpersoner står bag.

En stor gruppe kulturaktører har arrangeret en underskriftsindsamling, der skal forbedre vilkårerne for udendørs musikarrangementer i København.

Over 500 kulturaktører, der blandt andet står bag Copenhagen Pride, Kulturnatten, Distortion, Jazzfestivalen og Copenhagen Marathon, har taget initiativ til underskriftsindsamlingen ved navn: "Skal musik og kultur forbydes i København". 

Her protesterer de over det, de kalder for "urealistiske betingelser" for kulturlivet i byrummet.

Det drejer sig om en kommunal forskrift, der sætter en støjgrænse på mellem 60 og 70 dB for udendørs musikarrangementer på 48 udvalgte pladser og parker.

Der er i mandag aften 7.260 personer, der har skrevet under på underskriftsindsamlingen.

En af initiativtagerne til underskriftsindsamlingen er Frederik Birket-Smith, der er direktør for musikfestivalen Strøm, der afholdes i august.

- 65 decibel svarer til en almindelig samtale. Det er svært at høre musikken, når byens egen støj larmer mere end det, vi må spille. Det betyder, at vi ikke kan kvalitetssikre, for vi kan ikke høre musikken. Så giver det overhovedet meningen at spille musikken?, siger han til TV 2 Lorry.

Frederik Birket-Smith er direktør for festivalen Strøm, og han mener ikke, at det kan passe, at der kun må spilles mellem 60 og 70 decibel på flere af byens pladser.

Det her er indført, fordi der er folk i byen, der synes, der er et problem. Det må I vel anerkende?

100 procent. Der skal reguleres. Både hvor lang tid, man skal spille, hvornår vi skal slutte, hvor mange arrangementer om året og så videre. Problemet er, at med en 60 decibelsgrænse, så må vi kun spille musik i den højde, som du og jeg står og taler lige nu. Og så giver det måske slet ikke mening at spille musikken.

- Så skal man måske sige, at vi vil have færre arrangementer, hvor man må spille lidt højere. Eller også skal vi gøre det på en helt anden måde, hvor man ikke sidder bag et skrivebord og siger: "Det var for højt, du er færdig"´, siger han. 

Hvad er løsningen?

- Løsningen den dialog, der skal være mellem os som arrangører, borgerne, der bor her, og især kommunen. Og det betyder Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen. For de to bekæmper hinanden - hvor den ene siger: "Vi vil gerne have en levende by" - men Teknik- og Miljø siger: "Ellers tak. Det skal vi ikke have." Så det skal løses det her. 

Det synes politikerne:

Politikerne i Teknik- og Miljøudvalget skal den 18. juni tage stilling til de nuværende støjgrænser.

TV 2 Lorry har spurgt tre politikere fra henholdsvis Alternativet, Socialdemokratiet og Liberal Alliance, hvordan de forholder sig til kritikken: 

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Alex Vanopslagh, Liberal Alliance:

- Jeg synes, vi skal lytte til branchens input og gå i dialog med dem om, hvordan vi sikrr en by, hvor der både er plads til fest og farver og til de københavnere, der gerne vil have fred og ro.

Vil det sige, at reglerne skal laves om?

Ja, det vil jeg mene. I dag er der nogle koncertsteder, hvor man ikke må spille mere end 60 decibel. Det er ligefør, at mit normale toneleje overdøver det. Så har man strammet skruen for meget. 

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Fanny Broholm, Alternativet:

- Jeg er personligt kragtigt imod den forskrift, der ligger på nuværende tidspunkt for støjgrænser. Jeg synes, de er alt for restriktive. Og det ligger et tungt låg over kulturevents i København.

- For Alternatvet er kulturlivet vigtigt for at skabe meningsfulde og vigtige fællesskaber i byen. 

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Marcus Vesterager, Socialdemokratiet:

- Jeg vil se, hvordan vi finder den bedste balance mellem et fedt kulturliv med plads til musik og gang i gaden, men der skal også være plads til, at man kan bo her. Det er vigtigt for mig og Socialdemokratiet.

Skal støjgrænserne lempes?

Det ved vi ikke endnu, men vi skal se på det på onsdag, og så tager vi det med til mødet. Vi ser på evalueringen.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik