50-årig skal udleveres for folkedrab

Selvom en 50-årig skolelærer fra Rwanda frygter for sit liv, så slår Retten i Roskilde mandag fast, at han skal udleveres til landet, hvor han skal retsforfølges for at have haft en ledende rolle i folkedrabet på 800.000 tutsier i 1994.

Manden har boet i Danmark de seneste 12 år, men Justitsministeriet har undersøgt forholdene i Rwanda og besluttet, at han skal udleveres. Det har manden klaget over, men mandag afslog byretten klagen.

Tiltalen drejer sig om, at han, der er etnisk hutu, i 1994 gav ordre til at dræbe hundredvis af tutsier. Han dirigerede en ungdomsmilits og beordrede de unge til at dræbe tutsier, "hvor de end mødte dem", hedder det blandt andet i anklagen.

Rigsadvokaten i Kigali har placeret den 50-årige i den øverste kategori af lovovertrædere, fordi han havde en ledende rolle i folkedrabet.

Tiltalte mener, han bliver slået ihjel i Rwanda

Manden siger, at han er uskyldig. Og at anklagerne skyldes hans politiske tilhørsforhold.

Den 50-årige mand mener, at han bliver slået ihjel, hvis Danmark udleverer ham til hjemlandet. Hans forsvarer, advokat Bjørn Elmquist, har derfor tidligere angrebet ministeriets beslutning på en række punkter.

- Skønmaleriet af forholdene svarer slet ikke til realiteterne, sagde advokaten. Blandt andet er det usikkert, om rwanderen kan få lov til at føre sine egne vidner:

Tiltalte har blod på hænderne, mener anklagemyndigheder i begge lande

- Masser af mennesker forsvinder sporløst i Rwanda, uden at myndighederne gør noget, sagde Elmquist og henviste til rapporter fra Amnesty og Human Rights Watch.

Derfor ville den 50-årige mand have en dommer til at annullere ministeriets beslutning om udlevering. Men den kom altså ikke mandag.

I hjemlandet var den 50-årige skoleinspektør. Men han har blod på hænderne, mener anklagemyndigheden både i Rwanda og i Danmark.

En dansk anklageskrift er for længst indleveret til Retten i Roskilde. Her påstås det blandt andet, at han kastede en håndgranat ind i flygtende menneskemængde, og at han brugte sværd og spyd til at dræbe tutsier.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik