480 års fængsel til rockere og bandemedlemmer

Rockere rekrutterer blandt hooliganer, mens bander skaffer nye folk blandt venner og familie.

Mændene i rocker- og bandemiljøerne har i den grad holdt politi og domstole beskæftiget i 2012.

I alt er der idømt straffe på 480 års fængsel til de personer, som ifølge Rigspolitiet hører til i grupperne.

Oplysningen fremgår af Rigspolitiets rapport om rockere og bander. Samlet set anses 1635 mænd for at høre til i grupperne, og mange af dem er altså blevet sigtet, tiltalt og dømt sidste år.

Langt hovedparten af de mange personer hører til i rockermiljøerne, hvor strukturen er mere fast end i banderne.

I de senere år er mellem 40 og 60 fra hooliganmiljøet blevet rekrutteret til rockergrupper, og Rigspolitiet vurderer i rapporten, at grupperne fortsat vil forsøge at få nye medlemmer blandt de kontante fodboldtilhængere.

Banderne har en langt løsere struktur. Ofte er der tale om uformelle fællesskaber, og man kan ikke søge om at blive medlem, fremgår det af rapporten.

Omdrejningspunktet i banderne er typisk en eller flere toneangivende personer, som hurtigt via sms-kæder kan mobilisere ganske mange venner, bekendte og familiemedlemmer.

Hos banderne foregår rekrutteringen primært gennem yngre søskende og andre familiemedlemmer. Andre tiltrækkes af bandepersonernes fremtoning og livsstil og af ønsket om et fællesskab, hedder det.

Hver eneste politikreds på nær Bornholm har oprettet en lokal exit-enhed, som skal hjælpe medlemmer med at forlade de kriminelle miljøer.

Men der er ikke store ambitioner på dette felt. Kun et lille antal personer ønsker eller kan motiveres til at sige farvel til miljøerne, vurderer Rigspolitiet. I begyndelsen af året var omkring 15 personer inde i et exit-forløb.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik