40 sjældne tudser sat fri i Halsnæs

Naboer til strandengsområde kan se frem til fløjtende frøer til foråret. Udsætning kan sikre, at den grønbrogede tudse overlever i Nordsjælland.

Hvis borgere i nærheden af Gråstenvej ved Hundested i fremtiden kan høre fløjtelyde fra strandengsområdet, er det sandsynligvis et tegn på, at fem års forberedelse har båret frugt. De 40 tudser, der blev sat ud, er nemlig kulminationen på fem års forarbejde i Halsnæs Kommune, der har samarbejdet med København Zoo.

-Rigtig mange af os befinder os i naturen og der vil da ikke være noget mere fantastisk end at kunne gå her om nogle år og høre tudserne fløjte, siger den socialdemokratiske borgmester i Halsnæs Kommune, Steffen Jensen.

Beslutningen om at få en dubletbestand af grønbrogede tudser, der er sjælden i hele Europa, blev truffet på et møde i Teknik og Miljøudvalget i Halsnæs Kommune i 2014. Året efter begyndte forberedelsen af det område, hvor de nye beboere skal bo.  

Grønbroget tudse

  • Tudsen er seks-ni centimeter lang og ligner en tudse iklædt militært camouflagetøj.
  • Hannen har en kvækkepose, som kan pustes kraftigt op. 
  • Den kaldes også for ”fløjtetudse”. Årsagen er, at det lyder som en konstant fløjtelyd, når mange hanner kvækker samtidigt. 
  • Den ”fløjter” meget melodisk i lune forårsnætter og kan høres i op til to kilometers afstand, når det er vindstille.
  • Tudsen er fredet og må ikke fanges, slås ihjel eller forstyrres. Dens levesteder må ikke beskadiges eller ødelægges.
  • Arten er i dag sjælden over hele Europa. 

Kilde: Halsnæs Kommune

Gode chancer for at overleve

De 40 tudser, der blev sat ud fredag, var tre måneder gamle. Arbejdet med at få tudserne til Halsnæs begyndte i 2017, hvor der blev indfanget en portion haletudser på Hesselø nord for Sjælland, der er det eneste andet sted, hvor tudsen lever i Nordsjælland.

De indfangede haletudser blev opdrættet til paddeyngel i et avlscenter i København Zoo. Ud over udsætningen af de 40 tudser har Lene Rasmussen, der er dyrepasser i København Zoo, også sat omkring 40.000 haletudser ud. Hun vurderer, at tudserne har gode muligheder for at overleve i deres nye omgivelser.  

-Når vi sætter dyr ud, lægger jeg altid mærke til, om de virker friske og raske og piler afsted med mod på livet. Det kunne man se på de tudser, vi satte ud i dag. Der gik ikke mere end et par minutter. Så kunne vi ikke se dem mere, siger Lene Rasmussen.

-Visionært og et langtidsholdbart projekt

Det seks hektar store fredede strandengsområde ved Hundested er blevet naturplejet af Halsnæs Kommune de seneste fire år. Kommunen har blandt andet anlagt fem nye vandhuller og oprenset et. Desuden er der blevet etableret afgræsning af området og ryddet en del pil og krat for at skabe de bedste muligheder for den grønbrogede tudse. Forarbejdet modtager stor ros fra København Zoos videnskabelige direktør.

-Hvis vi vil bevare og understøtte vores biodiversitet herhjemme, bliver vi nødt til at genskabe nogle af de levesteder, der er forsvundet i årenes løb. Ved at grave flere vandhuller giver man tudserne mulighed for at vandre fra hul til hul og sikre, at der ikke kommer indavl. Dét, Halsnæs Kommune har gjort, er virkelig visionært og et langtidsholdbart projekt, siger Bengt Holst.

Med udsættelsen af dubletbestanden giver Halsnæs Kommune ikke kun naturinteresserede en ny naturoplevelse. Da Hesselø i Nordsjælland er det eneste sted, hvor den grønbrogede tudse findes, sikrer man sig med udsættelsen også mod udryddelse i forbindelse med sygdomme eller tørkeperioder.

40 små grønbrogede tudser blev sat ud i Halsnæs Kommune
40 små grønbrogede tudser blev sat ud i Halsnæs Kommune
Foto: TV 2 Kosmopol
Så store bliver de grønbrogede tudser. Denne tudse blev ikke sat ud fredag.
Så store bliver de grønbrogede tudser. Denne tudse blev ikke sat ud fredag.
Foto: TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik