40 krigsskibe samles i Københavns Havn forud for kæmpe Nato-øvelse

4.500 søfolk fra 16 lande er onsdag samlet i København, inden en Nato-flådeøvelse. Øvelsen skal vise sammenhold og forsvarsvilje med allierede lande i Østersøområdet.

Et imponerende syn præger i disse dage Københavns Havn.

Her samles 40 krigsskibe fra 16 forskellige lande forud for en flådeøvelse i Østersøen.

Øvelsen, der afholdes i regi af forsvarsalliancen Nato, begynder på fredag og varer de næste 12 dage frem til den 18. september.

quote Scenariet er, at en nation har bedt om assistance med nogle soldater. Så skal vi som flådestyrke sørge for, at soldaterne og materiellet kommet sikkert frem

Kristian Haumann, flotilleadmiral

Øvelsen kaldes "Northern Coasts", og 4500 søfolk fra de 16 deltagende lande deltager i øvelsen, hvor de træner maritime operationer og viser, at Nato er til stede i Østersøen. 

- Det er vigtigt for Forsvaret at deltage, da øvelsen styrker de deltagende landes evner til at samarbejde og udføre maritime operationer, siger flotilleadmiral Kristian Haumann, som er den danske styrkechef under øvelsen, i en pressemeddelelse fra Forsvaret.

Arkivfoto af fregatten Niels Juhl, som blot er et af Danmarks bidrag til den store flådeøvelse.
Arkivfoto af fregatten Niels Juhl, som blot er et af Danmarks bidrag til den store flådeøvelse.
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Øvelsen handler også om at demonstrere solidaritet med de allierede i Østersøen, lyder det fra forsvarsminister Trine Bramsen (Soc.dem).

- Gennem øvelsen demonstrerer de deltagende Nato-lande solidaritet med de allierede i Østersøen, og viser NATO’s fortsatte tilstedeværelse i Østersøen.

- Da det er vores nærområde, er det vigtigt, at vi deltager. Nato er garanten for vores sikkerhed, og med vores bidrag til Nato alliancen betaler vi til fællesskabet, der skal hjælpe os, hvis vi kommer i problemer, siger Trine Bramsen i pressemeddelelsen.

450 danske søfolk deltager

Søværnet deltager med støtteskibet Absalon, fregatten Niels Juel og dykkerfartøjet Søløven. Desuden deltager Marinehjemmeværnet.

Ifølge Ritzau er cirka 450 danske søfolk fra Forsvaret og Hjemmeværnet er involveret i den 12 dage lange øvelse. Flotilleadmiral Kristian Haumann udtaler til nyhedsbureauet:

- Scenariet er, at en nation har bedt om assistance med nogle soldater. Så skal vi som flådestyrke sørge for, at soldaterne og materiellet kommet sikkert frem.

- Og hvis der er lagt miner ud, skal vi rydde dem, siger Kristian Haumann.

Arkivfoto af det danske orlogsskib Absalon.
Arkivfoto af det danske orlogsskib Absalon.
Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Skibene sejler i farvandene fra Kattegat til Bornholm, og det vil være muligt at se dem fra land.

- Man kan se skibene, når vi er rundt omkring i farvandene tæt på land, eksempelvis ved Bornholm, Sjællands Odde, igennem Øresund og Storebælt, siger Kristian Haumann.

Der vil også blive fyret ammunition af fra skibene som en del af øvelsen.

Søværnet deltager desuden som en del af NATO’s stående minerydningsstyrker med inspektionsskibet Thetis og den danske chef for NATO’s minerydningsstyrke i Østersøen og den nordlige del af Atlanterhavet. 

Fakta om 'Northern Coasts'-øvelsen

  • Northern Coasts er en årligt tilbagevendende maritim øvelse. Northern Coasts er en tysk ejet, international maritim øvelse, hvor planlægningen går på skift mellem fire nationer: Tyskland, Finland, Sverige og Danmark.
     
  • I år er det 13. gang, øvelsen afholdes. I år er Tyskland ansvarlig for øvelsen, og næste år har Danmark ansvaret for at tilrettelægge og lede øvelsen.
     
  • Øvelsen Northern Coasts foregår i år i farvandene fra Kattegat til Bornholm i perioden fra den 6. til den 18. september.
     
  • Deltagende lande er Belgien, Danmark, Canada, Estland, Tyskland, Letland, Litauen, Holland, Norge, Finland, Polen, Kroatien, Frankrig, England, USA og Sverige.
     
  • Fire flådefartøjer fra Søværnet og cirka 450 søfolk fra Forsvaret og Hjemmeværnet deltager i øvelsen.

    Kilde: Forsvaret

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik