4 ud af 10 ønsker skrappere regler for fyring i brændeovne

Et stort antal danskere uden brændeovn mener, at der bør indføres forbud eller skrappere regler for brændeovne, viser ny undersøgelse fra YouGov.

Susan Andersen generes ofte af naboernes brændeovne. Hun bor i et parcelhus med have, men hun tørrer tøj i carporten, fordi lugten fra naboernes skorsten sætter sig i tøjet. Hun kan ikke lufte ud, hun sover med lukket vindue om natten, og hendes hunde nyser på grund af den kvalmende røg.

- Der findes mange, som godt kan finde ud af at fyre rigtigt op i deres brændeovn. Men jeg synes, det skal forbydes, fordi så længe brændeovnen er lovlig, så vil der være folk som mine naboer, som fyrer forkert eller bruger ovnen til affaldstræ. Og det går jo ud over os andre, siger Susan Andersen til Bolius.

En ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Bolius Boligejernes Videncenter, viser, at 4 ud af 10 af de danskere, der kender reglerne for fyring i brændeovne og ikke selv har brændeovn, mener, at kommunen/det offentlige skal indføre skrappere regler for anvendelse af brændeovne eller helt forbyde dem.

Lige så mange mener, at de nuværende regler er gode nok, eller at de skal lempes eller fjernes.

Af de der har brændeovne og kender til reglerne for fyring i dem, svarer ca. 8 ud af 10, at reglerne er fine, som de er.

Det er dog ikke nogen god løsning at forbyde brændeovne i Danmark, lyder det fra Miljøministeriet.

- Jeg vil ikke stjæle hyggen ud af stuen, og danskerne skal fortsat kunne tænde op derhjemme. I stedet for at ty til tvang og forbud skal vi gøre det attraktivt for danskerne at skifte den gamle brændeovn ud med en ny. De gamle ovne fra 1990 og før forurener i gennemsnit næsten fem gange så meget som en ny, svanemærket brændeovn. Derfor har jeg indført en skrotningsordning, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen til Bolius.

Du må IKKE fyre med:

- Trykimprægneret træ, paller eller træ, der på anden vis er overfladebehandlet.

- Træaffald, som kan indeholde rester af maling, lim og lak.

- Husholdningsaffald, fx mælkekartoner, æggebakker, plastik og kulørte tryksager som ugeblade og reklamer.

- Knust bygningsaffald som fx indeholder søm, skruer, rester af spån- og gips-plader.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik