3F rejser historisk krav mod metrofirma på 47 millioner

47 millioner kroner i bod og efterbetaling kræver 3F Bygge, Jord og Miljø i København af det italienske metrofirma Cipa.

Det tegner således til at blive Danmarkshistoriens største sag om social dumping. Det skriver Fagbladet 3F.

Sagen føres på vegne af 30 medlemmer. Medlemmerne har arbejdet - eller arbejder fortsat - for den italienske entreprenør. Ifølge 3F har Cipa igennem to år betalt ned til 50 kroner i timen til de ansatte.

- Cipa har behandlet folk respektløst. De har troet, at de kunne diktere løn og arbejdsvilkår, selvom det var langt under danske vilkår, siger Jens Kirkegaard, formand for byggegruppen i 3F Bygge, Jord og Miljø i København.

I sommer kom det frem, hvordan Cipa kun lønnede de ansatte for 37 timer, selvom en række rumænske arbejderes timesedler viste, at de arbejdede 60 timer om ugen. Det samme fremgik af Cipas eget vagtskema.

Selvom firmaet skrev den korrekte mindsteløn på 115 kroner på lønsedlen, endte den reelle timeløn således langt under dansk standard.

Forsker og centerchef ved Københavns Universitet Søren Kaj Andersen genkender Cipas fremgangsmåde.

- Det lader til at være den udbredte facon, hvor nogle aktører er kreative og kører dobbelt bogholderi, forklarer Søren Kaj Andersen.

Cipas direktør Aldo Bellone vil ikke kommentere kravet på 47 millioner.

Han henviser i stedet til metroens hovedentreprenør Copenhagen Metro Team (CMT). Jens Munch, kommunikationschef i CMT, ønsker dog heller ikke at forholde sig til sagen. Han skriver i en mail, at CMT ikke er part i sagen mellem 3F og Cipa, og at de derfor ikke finder det passende at kommentere på et juridisk anliggende mellem tredjeparter.

Sagen skal afgøres af den tidligere højesteretsdommer Poul Sørensen i en faglig voldgift i næste uge.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik