39 etager med iltmaske: Brandkvinder er mestre i trappeløb

Brandfolk fra Hovedstaden har siden januar løbet op til 30. etage tre gange om ugen. De træner til en konkurrence i trappeløb, hvor de håber på igen at hive guld hjem.

Det kan godt være, du tænker, at du er i god form.

Men forestil dig at tage trappen op til 39. etage. Ikke nok med det så skal du gøre det i fuld brandvæsen-outfit med røgmaske, jakke og iltbeholder på ryggen, hvilket svarer til mellem 15 til 18 kilo.

quote De sidste tre år er vi kommet hjem med guld takket være vores piger, der er forsvarende mestre. De er ret kendte dernede, fordi de er de sejeste.

Jimmy Schou, brandmand i Tårnby Beredskab

Og sidst men ikke mindst, så skal du gøre det på bare ti minutter, for ellers løber du tør for ilt. 

Den prøvelse har 26 brandmænd fra Hovedstadens- og Tårnby Beredskab øvet igen og igen siden januar. Lørdag kulminerer deres træning, når de skal dyste ved Berlin Firefighter Stairrun mod brandfolk fra hele verden.

Men danskerne er forsvarende mestre: 

- De sidste tre år er vi kommet hjem med guld takket være vores piger, der er forsvarende mestre. De er ret kendte dernede, fordi de er de sejeste, siger Jimmy Schou, der er tovholder på turen og selv er brandmand i Tårnby Beredskab.

Sådan ser der ud, når man når toppen af et 30 etager højt højhus. Man er træt.
Sådan ser der ud, når man når toppen af et 30 etager højt højhus. Man er træt.
Foto: TV 2 Kosmopol

Hård dille med alvor i baghovedet

Når brandfolkene træner i Danmark, løber de op og ned i Domus Vista på Frederiksberg, der har 30 etager, men på lørdag foregår konkurrencen i skyskraberen Park In Hotel i Berlin, der har 39 etager og er byens højeste hus.

Selvom det er sjov og ballade til konkurrencen gemmer der sig en alvorlig opgave bag. For brandfolk kan jo risikere at skulle slukke en brand på 39. etage. Derfor dyster man også parvis - for røgdykkere går aldrig alene ind i en bygning.

- Vi bliver også presset på en anden måde, end vi gør i dagligdagen, for det er sjældent, at vi har en brand på 39. etage, siger Jimmy Schou. 

Domus Vista ligger ved Roskildevej på Frederiksberg og er 102 meter høj har 30 etager.
Domus Vista ligger ved Roskildevej på Frederiksberg og er 102 meter høj har 30 etager.
Foto: Mads Nissen - Scanpix

En hård omgang

Først løber brandmændene en omgang omkring en plads, der svarer til Rådhuspladsen i København, før de begiver sig op af trapperne i højhuset.

- Vi har jo begrænset med ilt, så det gælder om at være i god fysisk form, så vi ikke bruger luften for hurtigt. Vi er jo uddannet brandfolk, så vi er vant til at løbe. Men man skal jo helst gennemføre. Ellers ser det ikke så godt ud over for de andre dernede, siger Jimmy Schou. 

Stairrun er stort især i Tyskland, hvor  brandfolk også dyster i slangeudlægning og at løbe op af stiger, men i Danmark er dillen ved at tage fat. 

Når man er nået til tops, er man klar til at tage iltmasken af.
Når man er nået til tops, er man klar til at tage iltmasken af.
Foto: TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik