34 borgmestre i fælles klagebrev: Jylland skal ikke have flere penge

Simon Emil Ammitzbøll-Bille har bebudet, at der fremover skal betales mere til Jylland. Men hovedstadsområdets borgmestre fortsætter oprøret.

Borgmestrene i de 34 hovedstadskommuner fortsætter kampen mod den såkaldte udligningsordning, der er til forhandling på Christiansborg. 

I et nyt, fælles brev, der er sendt til regeringen, skriver man blandt andet, at ordningen risikerer at få voldsomme negative konsekvenser for en række kommuners økonomi.

Hvor man før har argumenteret for, at det koster på velfærden, at man hvert år må aflevere milliarder til Jylland, så gør man nu også opmærksom på, at det forhindrer gode rammer for erhvervslivet. 

- Kommuner, som skaber så gode rammer for erhvervslivet at antallet af arbejdspladser stiger, skal også belønnes, skriver man blandt andet. 

Borgmestre: Regeringen må selv betale til Jylland

I 2018 må hovedstadskommunerne aflevere 13,3 milliarder kroner til resten af landet.

Og det er mere end nok, lyder det:

- Hvis regeringen ønsker at prioritere flere midler til udvalgte områder i Danmark skal det ikke ske på bekostning af hovedstadsområdet, hvor bidraget til resten af landet i forvejen er stort og hvor en række kommuner løfter en stor social opgave, skriver man i brevet. 

- En politisk prioritering af midler bør derfor finansieres via statskassen.

- Derudover skal der også sikres finansiering til de kommuner, som har en høj koncentration indbyggere med ikke-vestlig baggrund.

Derfor ændres beløbet

Reglerne for udligning ændres hyppigt, men har til formål at sikre økonomisk støtte til kommuner, hvis skattegrundlag er lavt, eller hvis behov for udgifter er høje.

Udgiftsbehovet beregnes dels ud fra kommunens befolkningssammensætning, især ud fra andelen af udgiftskrævende grupper som børn, ældre og indvandrere. 

En ny opgørelse fra Danmarks Statistik af indvandreres uddannelsesbaggrund betyder, at udligningen fra hovedstadskommunerne står til at vokse markant.

Siden 2005 har indvandreres medbragte uddannelse i mange tilfælde været noteret som uoplyst.

Minister: Nogle taber og nogle vinder

Tilbage i februar indrykkede borgmestrene ligeledes en helsides annonce i Berlingske under overskriften 'Stop pengestrømmen til Jylland'. 

Det gjorde man, fordi økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille har varslet en revidering af hele udligningsordningen, som kan betyde, at man skal aflevere endnu mere til Jylland:

- Det her er justeringer på under en milliard. Vi taler i millioner af kroner, og det er jo ikke så meget i forhold til de store budgetter i kommuner og staten. Det er sådan, at nogen taber lidt og nogen vinder lidt, sagde han til TV 2 Lorry i februar. 

Det seneste brev til regeringen kommer kun få dage efter, at Dragørs Venstre-borgmester Eik Bidstrup har foreslået, at man i fremtiden får en såkaldt 'hovedstadsminister' på Christiansborg:

- Det er svært for os, fordi Folketinget er fordelt, som det er  - ikke efter befolkningstal, men efter geografi. Mange af de toneangivende folk i Venstres grupper er fra Jylland, forklarede han forleden til Berlingske. 

Så mange penge afleverer din kommune:

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik