30 kilometers udfordringer i naturen: Sjællands længste MTB-rute indviet

Kommunerne Gribskov og Halsnæs indvier søndag et nyt mountainbikespor på 30 kilometer i Tisvilde Hegn.

Hvis man har hang til motion, fart og naturoplevelser i symbiose, får man sig søndag et gevaldigt slaraffenland i Tisvilde Hegn.

Her indvier kommunerne Halsnæs og Gribskov ved en mountainbikefestival et helt nyt sammenhængende spor for de tohjulede terræncykler på 30 kilometer gennem naturområdet i Nordsjælland.

Foruden de to kommuner har Naturstyrelsen Nordsjælland og frivillige fra Tisvilde Hegn Sporlaug samt nyttejobbere fra Halsnæs Kommune været med til at gøre ruten gennem Sjællands største hede til virkelighed.

I Halsnæs Kommune håber man, at sporet kan blive et tilløbsstykke både for dem, der bor nær, men også dem, der kommer fra fjern, fortæller Helle Vibeke Lunderød (S), der er formand for Udvalget for Kultur, Idræt og Demokrati i Halsnæs Kommune:

- Det bliver en speciel dag, som jeg glæder mig til at være en del af. Ikke alene afholder vi MTB-festivalen for første gang, men vi kan også præsentere det nye og virkelig flotte mountainbikespor. Jeg tror, at sporet bliver noget af en attraktion både for lokale og for turister, siger hun.

Ruten gennem Tisvilde Hegn er en såkaldt blå rute, hvilket betyder, at sværhedsgraden er medium.
Ruten gennem Tisvilde Hegn er en såkaldt blå rute, hvilket betyder, at sværhedsgraden er medium.
Foto: Tisvilde Hegn Sporlaug

Et af de længste i Danmark

Med 30 kilometer er sporet gennem Tisvilde Hegn det længste af sin slags på Sjælland og et af de længste i Danmark.

Ruten består af to sløjfer – et nordligt og et sydligt samt et indkørselsspor – som går rundt i det meste af Tisvilde Hegn gennem forskelligt terræn.

Sporene er såkaldte blå spor, hvilket betyder, at sværhedsgraden er sådan, at de fleste kan komme rundt på ruten.

Foruden selve mountainbikesporet gennem skoven har parterne også anlagt et slags center for mountainbiking omkring P-pladsen ved Nyvej i Asserbo, hvor der både er bygget en teknikbane og en pumptrack.

Omkring netop dette anlæg afholdes mountainbikefestivalen, der er den første af sin slags, søndag mellem klokken 10 og 15.30. Her vil der være forskellige aktiviteter og arrangementer – blandt andet med deltagelse af den ivrige mountainbike-entusiast og vejr-vært Peter Tanev.

De længste MTB-spor i Danmark

Med 30 kilometers spor bliver den nyanlagte rute gennem Tisvilde Hegn en af de længste i Danmark.

 

Den længste rute i Danmark findes landskabet omkring Klosterheden, hvor der er 50 kilometer at boltre sig på for mountainbikere.

 

I naturen omkring Viborg har Nordea-fonden været med til at finansiere anlægningen af i alt 100 kilometers spor i fem forskellige naturområdet.

 

Lægger man de fire spor sammen, der udgør Danmarks mest besøgte mountainbikeområde i og omkring Hareskov nord for København, har de en samlet længde på omkring 25 kilometer.

 

Kilde: Naturstyrelsen og singletracker.dk 

Skal gøre motion, natur og sundhed sjovt

Fra de to ejerkommuners side er sporenes tilblivelse blandt andet sket med henblik på at sætte fokus på sundhed og motion.

Der har hele vejen i gennem været en fælles ambition om at gøre motion til noget, der er sjovt, fortæller Natasha Stenbo Enetoft, der er formand for Børn, Idræt og Familie i Gribskov Kommune.

- Vi har en ambition om at gøre det sjovt at være sund, og her er både festivalen og vores fælles mountainbikespor helt perfekt. Her kan man få motion og samtidig nyde noget af Danmarks skønneste natur, som er en anden og måske lige så vigtig slags sundhed, siger hun.

Frivillige i Tisvilde Hegn Sporlaug samt nyttejobbere fra Halsnæs Kommune har med hjælp fra Naturstyrelsen bygget sporet.
Frivillige i Tisvilde Hegn Sporlaug samt nyttejobbere fra Halsnæs Kommune har med hjælp fra Naturstyrelsen bygget sporet.
Foto: Naturstyrelsen Nordsjælland

Spor skal skærme stigende antal cykelryttere i naturen

Noget kunne tyde på, at sporet kommer til at blive flittigt brugt af et stødt stigende antal mountainbike-entusiaster. Sporten er nemlig i kraftig vækst i Danmark.

I år 2000 fik Danmark sit første officielle mountainbikespor i Hareskoven nord for København. Og siden da er der kommet flere til hvert eneste år for at mætte en stigende interesse. I et samarbejde mellem DCU, DGI og Naturstyrelsen er projektet OnTrail i færd med at kortlægge antallet af spor i Danmark. Indtil videre lyder et skøn, at der findes mellem 300 og 350 spor i naturen.

I 2013 opsatte Naturstyrelsen tællere i Hareskoven nord for København og i Rold Skov i Nordjylland, der måler antallet af mountainbikere. Tællerne har siden vist, at brugerantallet er vokset med op til 20 procent om året, siden de blev opsat.

Frivillige i Tisvilde Hegn Sporlaug samt nyttejobbere fra Halsnæs Kommune har med hjælp fra Naturstyrelsen bygget sporet.
Frivillige i Tisvilde Hegn Sporlaug samt nyttejobbere fra Halsnæs Kommune har med hjælp fra Naturstyrelsen bygget sporet.
Foto: Naturstyrelsen Nordsjælland

Men den store interesse for at dyrke sporten er også med til at presse naturen. Og netop derfor er der behov for ordnede forhold i skovene i form af spor, så cykelryttere ikke fristes til at skyde genvej gennem sårbar skovbund.

- Vi etablerer også sporet for at minimere generne ved det stigende antal mountainbike-ryttere i skoven ved at koncentrere trafikken på udvalgte stier og områder. Det er ønskeligt ikke mindst for skovens øvrige brugere, men også i forhold til skovens dyre- og planteliv, har skovrider Jens Bjerregaard Christensen fra Naturstyrelsen Nordsjælland tidligere udtalt.

Den første del af det lange spor i Tisvilde Hegn – det sydlige loop – blev færdigbygget i 2016 og har været i brug siden. Det nordlige loop, der fuldender sporet gennem naturområdet, skulle egentlig have været færdigt i 2018, men er blevet forsinket.

Herunder kan du se den nye rute:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik