Foto: TV 2 Lorry

3 gode råd til billigere separatkloakering

Det kan koste op mod 100.000 kr. at separatkloakere din grund. Her får du Bolius' gode råd til at nedbringe udgiften.

Der er aldrig et godt tidspunkt for at modtage en uventet regning på tusindvis af kroner. 

Men separatkloakeringen kan faktisk vendes til noget positivt, det skriver Bolius. 

Titusindvis af danske boligejere bliver i disse år pålagt at adskille regn- og spildevand. Det er den såkaldte separatkloakering. Regningen kan for den enkelte løbe op i over 100.000 kroner.

Læs også: Få en faskine og tjen penge

I øjeblikket er spørgsmålet om separatkloakeringen særdeles relevant i Hillerød, hvor omkring 3.200 boligejere selv står med en del af regningen i  et større kloakeringsprojekt.

Men der er penge at spare.

- Langt de fleste danske husstande kan lave LAR-løsninger, der gør separatkloakeringen markant billigere. Derudover refunderer nogle kommuner tilslutningsbidraget, siger fagekspert i Bolius Jeanette Standly Mikkelsen.

Få et overblik over hvilke kommuner, der separatkloakerer HER

I nogle kommuner - som fx Middelfart og Gladsaxe - kan du få op til 40 % af tilslutningsbidraget udbetalt.

Sådan sparer du mest på separatkloakering

1 LAR-løsning: Den største besparelse findes ved at beholde regnvandet på egen grund fx med en faskine, regnbed eller sø. Her vil udgifterne oftest være på 10.000-20.000 kroner, og den opsamlede regnvand kan mindske dit vandforbrug. Kontakt din kommune for at høre, om du kan lave en LAR-løsning. Hvis du laver en såkaldt LAR-løsning (lokal afledning af regnvand), giver flere kommuner dig en del af dit tilslutningsbidrag tilbage. Derudover kan du bruge håndværkerfradraget til at dække kloakmesterens løn.

2  Luk overskydende nedløb: Hvis du ikke kan lave en LAR-løsning, får du den største besparelse ved at lukke de nedløb, der er længst væk fra vejen og i stedet vende tagrendens hældning. Dermed bliver de gamle nedløbsrør overflødige og skal afproppes af en autoriseret kloakmester. Du kan også laves LAR-løsning på de bagerste nedløbsrør. Har du et nedløb i kældernedgangen, kan du lave et overdækket udhæng over, og sløjfe nedløbet.

3- Indsaml flere tilbud: Få tilbud fra flere kloakmestre. Priserne for det samme stykke arbejde kan variere enormt. Spørg eventuelt den kloakmester, der udfører arbejdet for kommunen. Det kan desuden give en reduktion, hvis du bestiller en samlet opgave sammen med dine naboer eller grundejerforening.

Kilde: Bolius - Boligejernes Videncenter