280 meter højt tårn med forlystelsespark i Nordhavn får afslag

Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune har givet bygherren bag et 280 meter højt tårn afslag på anmodning om at igangsætte arbejdet.

Et 280 meter højt tårn i Nordhavn til 7,5 milliarder kroner med forlystelsespark, boliger, erhverv og park har fået endnu et afslag på Rådhuset i København.

På mandagens møde i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune har et flertal givet bygherren bag højhusbyggeriet H.C. Andersen Adventure Tower afslag på anmodningen om at igangsætte arbejdet.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

København er ikke New York, siger borgmester

Det er en beslutning, som den en stedfortrædende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) glæder sig over.

Hun ser nemlig ingen fremtid for højhusprojektet.

- Jeg kan ligesom så mange andre københavnere ikke se idéen i at opføre en privat bygherrers prestigeprojekt i vores by, siger hun og fortsætter:

- Med 280 meter vil det blive det absolut højeste tårn i Øresundsregionen, og det skal ikke stå som en kolos i København, så vi alle, uanset hvor vi er, kan se det, og mange vil leve i skyggen af det. København er ikke New York, og det er faktisk positivt. Vi kan godt have nogle høje bygninger, hvor det giver mening, men der er ingen grund til at bygge højt alene for højdens skyld.

En visualisering af det foreslåede projekt.
En visualisering af det foreslåede projekt.
Foto: Projekteringsskitse fra Bjarke Ingels Group

Ydre Nordhavn skal ikke være et VIP-projekt

Der var ifølge TV 2 Lorrys oplysninger et bredt flertal for at stemme højhustårnet ned i Teknik- og Miljøudvalget.

Liberal Alliance og De Konservative har tidligere været fortalere for projektet.

Foruden højden og udtrykket har udvalgsmedlemmer også udtrykt bekymring over de trafikale konsekvenser, skyskraberbyggeriet med tilhørende forlystelsespark ville skabe.

Enhedslistens teknik- og miljøborgmester foreslår derfor, at projektet skrinlægges.

- Første del af Nordhavn er desværre blevet et VIP-projekt med dyre ejerboliger og dyre private lejeboliger. Samtidig er området nærmest kemisk renset for grønne områder. Den fejl skal vi ikke gentage med Ydre Nordhavn. Det område skal laves med fokus på den almindelige københavnere og grønne områder. Ikke rigmandsboliger og en forlystelsespark for turister, siger Karina Vestergård Madsen.

I december 2018 indgik H.C. Andersen Adventure Tower en betinget købsaftale med By & Havn.

Parterne bag tårnet har tidligere fortalt til TV 2 Lorry, at betingelsen for aftalen var, at kommunen sætter gang i planprocessen i 2019, og at der bliver vedtaget en lokalplan i 2021.

Dette skulle medføre, at tårnet med forlystelsespark kunne tages i brug, når Nordhavnstunnelen som ventet bliver færdiggjort i 2027.

Forvaltningen vil maksimalt tillade 60 meter

I forvaltningens indstilling til kommunalpolitikerne fremgår det blandt andet, at en 280 meter høj bygning ikke passer ind i planerne for området, hvor man i stedet agter at sætte en højdegrænse på 60 meter for nye byggerier.

Det er ikke lykkedes TV 2 Lorry at få en kommentar fra Kurt Immanuel Pedersen, der er administrerende direktør for H.C. Andersen Adventure Tower-teamet, men han har tidligere forholdt sig kritisk til forvaltningens syn på sagen:

- Det forekommer meget uambitiøst, hvis Københavns Kommune kun vil tillade byggeri på 60 meter ved et ubebygget havneområde, når man i Aarhus ved havnen nu må bygge op til cirka 140 meter, i Malmø har bygget cikra 190 meter og i Gøteborg ved havneområdet bygger cirka 240 meter. Tilmed har Københavns Kommune tidligere vedtaget byggehøjder på cirka 115 meter, for eksempel på Posthusgrunden, som er tættere på bymidten og tæt på allerede bebyggede områder, har Kurt Immanuel Pedersen tidligere udtalt.

- Det virker hæmmende for byens udvikling, hvis man nu pludselig låser Ydre Nordhavn fast til en byggehøjde på maksimalt 60 meter, som svarer til højden på mange af de krydstogtsskibe, der anløber krydstogtskajen, udtaler direktøren i en pressemeddelelse udsendt fredag.

Forslaget til højhusbyggeriet er udarbejdet af stjernearkitekterne fra Bjarke Ingels Group (BIG). Det er faktisk anden gang på kort tid, han får afslag på Rådhuset på et byggeri i Nordhavn.

Tidligere på året valgte selv samme udvalg at afvise arkitekernes indledende planer om at opføre sit eget kontor i Nordhavn. I den forbindelse kaldte De Konservatives Jakob Næsager BIGs bygning "historisk grim".

 

H.C. Andersen Adventure Tower

H.C. Andersen Adventure Tower (HCAAT) er et foreslået byggeprojekt til 7,5 milliarder kroner, der skal opføres på Ydre Nordhavn. 

 

Arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group er udset til at tegne byggeriet, der ifølge teamet bag vil skabe mellem 1.500 og 1.800 permanente arbejdspladser i området.

 

Projektet betstår af:

 

  • Højhus på op til 280 meter
  • Forlystelses- og oplevelsespark samt offentligt tilgængelige friarealer.
  • Et samlet byggeprogram på op til 155.250 m2 samt op til 39.000 m2 parkering/kælder.
  • Grundareal på ca. 103.500 m2 ved metroen og Krydstogtskaj i Nordhavn.
  • 25 procent almene boliger fra KAB - ca. 200-300 ungdoms- og studieboliger.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik