27.704 træer kan flytte ind i København

Planen er lagt. Hvis pengene kan findes, rykker 27.704 nye træer ind i København de næste tre år.

Langs Nørrebrogade, Amagerbrogade eller Istedgade er det svært at få øje på et eneste træ. Det skal der nu laves om på, hvis det står til teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, Enhedslisten. 

Træprioriteringsplan

Siden 2015 er der blevet plantet eller finansieret plantning af ca. 17.000 træer. Den overordnede plan for at plante træer tager derfor udgangspunkt i, at der skal plantes 83.000 træer frem mod 2025.

Borgerrepræsentationen vedtog den 26. maj 2016 en træpolitik for København, der indeholder mål om at plante flere træer i København. Den 30. maj 2016 vedtog Teknik- og Miljøudvalget en overordnet plan for at plante 100.000 træer i København.

Teknik- og Miljøforvaltningen har taget borgerne med på råd. Københavnerne fik tidligere på året mulighed for at komme med input til, hvor træerne skulle placeres for at udarbejde en træprioriteringsplan for 2017-2019. 

Nu er planen lagt og godkendt af Teknik- og Miljøudvalget. Der skal dog stadig findes penge til planen, hvis den skal føres ud i livet. 

Gadetræer koster 75.000 kroner stykket

Forvaltningens plan for knap 28.000 træer koster 323,7 mio. kr. Det afskrækker dog ikke teknik- og miljøborgmesteren:

- Der er bred politisk enighed om, at vi skal have en grønnere by, og det samme er efterspurgt af københavnerne. Derfor vil det også være naturligt at finde pengene til at føre drømmene om et grønnere København ud i livet. Jeg vil gerne være med til at finde pengene til at få taget næste skridt over de næste tre år, og jeg håber da, at de andre partier vil vise sig at være lige så grønne ved forhandlingsbordet i efteråret, som de går og bryster sig af, siger Morten Kabell i en pressemeddelelse. 

Det er særligt gadetræer, som er efterspurgt af københavnerne. De har en enhedspris på 75.000 kroner, hvilket skyldes, at det generelt er dyrere at plante et træ på et asfalteret areal sammenlignet med et græsareal.

På gader er det også nødvendigt at tage hensyn til, hvad der ligger af forsyningsledninger i undergrunden. Det vil dog ikke give mening at pille gadetræerne ud af planen, mener Morten Kabell, selvom de knap 4.000 foreslåede gadetræer samlet set har en pris på over 290 mio. kr. 

Parkeringspladser eller træer?

- Hvis vi vil have en grønnere by, nytter det ikke noget at nøjes med at plante træerne i parker og på enge. Træerne skal ind i byen, hvor de visuelt, miljømæssigt og sundhedsmæssigt kan gøre en forskel – og ikke mindst hvor de er særligt efterspurgt af københavnerne. Det er tid til at vise, at der er handling bag ordene, når det kommer til den grønne dagsorden, siger Morten Kabell.

Udover omkostningerne skal politikerne også forholde sig til, om behovet for parkeringspladser eller træer vejer tungest. Ud fra planen er det nemlig nødvendigt at nedlægge parkeringspladser for at få plads til lidt over 2.000 af de samlet set 27.704 foreslåede træplantninger. 

Bad borgerne om hjælp

Tidligere på året inviterede Københavns Kommune københavnerne til at komme med input om, hvor de savner træer. På 14 dage modtog kommunen 32.000 input. På top 10-listen finder man tungt trafikerede veje som H. C. Andersens Boulevard, Nørrebrogade, Frederikssundsvej og Jagtvej. 

Borgerne har digitalt kunnet markere op til ti steder i byen, hvor de ønsker flere træer. Du kan se borgernes ønsker på kortet.

Borgerne har digitalt kunnet markere op til ti steder i byen, hvor de ønsker flere træer. Du kan se borgernes ønsker på kortet.
Borgerne har digitalt kunnet markere op til ti steder i byen, hvor de ønsker flere træer. Du kan se borgernes ønsker på kortet.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik