00:23

Det er 25 år siden, at Inge Margrethe Madsen som den første i landet fik transplanteret lunger

Inge Margrethe fik Danmarks første lungetransplantation

Stor markering på Rigshospitalet af 25 år med lungetransplantationer i Danmark. Inge Margrethe Madsen var den første med et nyt sæt lunger.

Tilbage i 1992 fik den nu 68-årige Inge Margrethe Madsen klar besked af lægerne: Du er heldig, hvis du får fem gode år med dine nye lunger.

I dag - 25 år efter - lever Inge Margrethe Madsen fortsat med begge i behold:

- Jeg synes jo selv, at det er et fantastisk mirakel og jeg glæder mig over det hver dag. På et tidspunkt havde jeg lidt af en krise, fordi de sagde, at folk kun lever fem til syv år. Men da jeg så var nået næsten seks år hen, så tænkte jeg, at nu gider jeg ikke spekulere mere på det. Og så har jeg siden koncentreret mig om at leve livet og få det bedste ud af det, Inge Margrethe Madsen.

- Gennemsnitslevetiden efter en lungetransplantation er fem-syv år

Michael Perch, Overlæge, Rigshospitalets afsnit for lungetransplantation

700 mennesker reddet af nye lunger

Siden Inge Margrethe Madsen som en af de allerførste i landet fik transplanteret nye lunger for 25 år siden, har donorlunger reddet omkring 700 mennesker, eller hvad der svarer til mellem 30 og 35 mennesker hvert eneste år.

I dag markerede Rigshospitalet og Lungeforeningen 25 år med lungetransplantationer i Danmark

Det markerede Rigshospitalet og Lungeforeningen i dag med en stor konference for 200 sundhedsprofessionelle fra hele landet, som samtidig blev afsluttet med et stort og følelsesladet program for lungetransplanterede, patienter og pårørende.

FAKTA om lungetransplantation 2016

5        døde på venteliste til nye lunger. Det er halvt så mange som i 2010
28      stod på venteliste ved årets udgang
29      fik nye lunger

Gennemsnitslevetiden efter en lungetransplantation er fem-syv år

Ifølge overlæge på Rigshospitalets afsnit for lungetransplantation, Michael Perch, er det de færreste, som får lige så mange år med nye lunger som Inge Margrethe Madsen:

- Gennemsnitslevetiden efter en lungetransplantation er fem-syv år, og forløbet efter en sådan transplantation er langt hårdere, end man kan forestille sig, siger Michael Perch. 

Læs også Kendisser løber, svømmer og cykler for lungerne

Årsagen til den forholdsvis korte levetid efter en lungetransplantation skyldes de store fysiske udfordringer for kroppen med afstødning af den/de nye lunger. Derudover kan det være svært at finde den rette balance med medicin, og endelig er der også de psykiske udfordringer.

- Det er et rigtigt stort fysisk indgreb, men psykisk kan det efterfølgende også være meget udfordrende. Før operationen er de fleste svært, svært syge med et meget lille funktionsniveau. Så skal man igennem en stor operation med alt, hvad det fører med sig og så tilbage til en almindelig tilværelse. For mange kan det give nogle psykiske problemer, siger Michael Perch.