19 omkom under dødsbrande sidste år: "Det er alt for mange"

Cigaretter er den hyppigste årsag til brande, der dræber. Derfor skal ældre og udsattes boliger nu brandsikres.

19 personer døde i flammerne i 2017 i hovedstadsområdet. På landsplan omkom 61 personer under dødsbrande sidste år.

Bag de triste tal skjuler der sig et mønster:

Cirka halvdelen af de brande, som dræbte mennesker sidste år, var forårsaget af rygning, viser nye tal fra Beredskabsstyrelsen. Rygninger forbliver dermed den hyppigste årsag til dødsbrande:

quote Skal vi nedbringe antallet af dødsbrande, er det vigtigt, at vi fra alle sider har fokus på de største risikogrupper og så vidt muligt får brandsikret deres hjem.

Jacob Christensen, der er leder af Danske Beredskabers landsdækkende Netværk Forebyggelse

- Brandene opstår typisk ved, at gløder fra en cigaret får antændt tøj, møbler eller sengetøj. Statistikken viser desuden, at en væsentlig del af de omkomne har begrænset bevægelighed på grund af enten alder eller sygdom. De har dermed ekstra svært ved at slukke ilden eller komme væk fra branden, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

I Hovedstadsområdet stod det værst til i København sidste år, hvor fire personer døde i flammerne. I Roskilde omkom tre personer under en dødsbrand. 

Selvom tallene ikke ser pæne ud, er de faktisk faldet i forhold til tidligere år. Men det er ikke nok:

- Men 61 menneskeliv er stadig alt for mange, og vi skal fortsat arbejde for at skabe større brandsikkerhed og især forebygge brand i private hjem, hvor langt de fleste brandulykker sker, siger René Højer, programchef i TrygFonden i en pressemeddelelse.

Inden for de sidste ni år stod det værst til for Hovedstadens Beredskab i 2014, hvor hele 16 personer omkom under en brand. Hovedstadens Beredskab dækker kommunerne Albertslund, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Glostrup, Hvidovre, København og Rødovre. 

Her døde personer under brande i Hovedstadsområdet sidste år:

Brandsikker bolig til ældre

Derfor går Beredskabsstyrelsen fremadrettet efter at brandsikre ældre og sårbare personers boliger under indsatsen "Brandsikker bolig".

Her skal hjemmeplejen hjælpe med at udpege borgere, der er i risikogruppen. Derefter venter et gratis brandforebyggende besøg i hjemmet af det lokale brandvæsen.

- Skal vi nedbringe antallet af dødsbrande, er det vigtigt, at vi fra alle sider har fokus på de største risikogrupper og så vidt muligt får brandsikret deres hjem, siger Jacob Christensen, der er leder af Danske Beredskabers landsdækkende Netværk Forebyggelse.

- Et konstruktivt samarbejde mellem kommunens plejepersonale og brandvæsenets folk kan redde liv, og derfor deltager vi gerne i kampagnen med målet om at skabe gode samarbejder og løsninger over hele landet, siger han.

Ideen til konceptet kommer fra England og Norge, hvor der er gode erfaringer med at nå ud til de største risikogrupper i befolkningen, som selv har svært ved at håndtere brandsikkerheden. 

Beredskabsstyrelsen, TrygFonden, Kommunernes Landsforening og Danske Beredskaber står bag projektet "Brandsikker bolig".


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik