1813 skandalen: Døve ledere og blinde politikere

Skandalen om 1813 i Region Hovedstaden er ifølge politiker et symptom på en "syg kultur".

Meget peger på, at ledelsen har forholdt væsentlige informationer for politikerne, mens politikerne har stillet sig tilfredse med skåltaler frem for dokumentation. Kun Konservative og Dansk Folkeparti har været kritiske. Det afslører en gennemgang af beslutningsforløbet, som netmediet DenOffentlige.dk har lavet.

"Jeg tror det handler en syg kultur i systemet, hvor man tror man skal beskytte systemet i stedet for at forbedre det. Man er så fokuseret på at det hele skal være flag og lagkage."

Det siger regionsrådsmedlem Mette Abildgaard om Region Hovedstadens skandale med 1813-akutsystemet.

En gennemgang af forløbet op til premieren for Region Hovedstadens 1813-akutsystem viser da også, at politikerne kunne have undgået skandalen, hvis deres ledere havde været mere åbne.

På regionsrådsmødet den 20. august er centrale udfordringer gemt væk i sagsfremstillingen. I et fire sider langt beslutningsoplæg til Regionsrådet fremgår følgende passage mellem to afsnit om "Tekniske løsninger (IT)":

"I en overgangsperiode forventes derfor behov for flere ressourcer til manuelle registreringer i akutmodtagelserne/-klinikkerne"

Systemet kan altså ikke være helt klart den 1. januar, men ifølge referatet af regionsrådets møde stemte kun Konservative og Dansk Folkeparti imod. I dag er Lene Kaspersen fra Konservative rasende.

"Det her projekt knækker, fordi embedsværket vil have det gennemført uanset hvad," mener Lene Kaspersen.

Efter august var akutsystemet på regionsrådets dagsorden såvel i september, hvor konservative Nina Berrig havde anmodet om en redegørelse, og igen i december, hvor Lene Kaspersen fra Konservative havde anmodet om en redegørelse.

Hertil kommer et arrangement den 20. december, hvor regionens ledelse havde inviteret til informationsmøde om akutsystemet.

"På mødet redegjorde ledelsen for status, og gav os en paradepræsentation, der gav indtryk af, at alt var i sin skønneste orden. Man fortalte os overhovedet ikke om de problemer, som man stod med," fortæller Mette Abildgaard.

DenOffentlige har set præsentationen fra mødet, hvor deltagerne blandt andet bliver orienteret om, at der er international opmærksomhed og ros til Region Hovedstadens arbejde med akutsystemet. Blandt andet vises i præsentationen forsiden af et internationalt magasin, der fremhæver den danske akutløsning. Magasinet, som præsentationen fremhævede, udkom i 2012. Over et år før Region Hovedstaden formelt vedtog modellen for 1813.

"Det var skåltaler med henvisning til, at hele verden kigger mod den danske model," fortæller Mette Abildgaard.

DenOffentlige.dk har forsøgt at få en kommentar fra lederen af Region Hovedstadens prehospitale område, men Freddy Lippert er ikke vendt tilbage.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik