180 blev behandlet efter vild gymnasie-drukfest i Dyrehaven

Hele 180 unge var i løbet af fredagens gymnasiefest forbi samaritterne i Dyrehaven. Langt de fleste af dem var påvirket af alkohol eller stoffer.

Med en promille på fire var 1. g’eren Magnus i livsfare, da han fredag aften blev lagt i respirator efter at have deltaget i stor fest for gymnasieelever i Dyrehaven.

Heldigvis overlevede Magnus, men det ryster hans rektor på Rysensteen Gymnasium, Gitte Transbøl, at festen i Dyrehaven kunne løbe så meget løbsk, at Magnus og mindst 14 andre unge endte med at blive indlagt på hospitalet.

- Det er trist, at det er gået så galt, og det må vi som skole tage fuldstændig afstand fra. Vi må naturligvis tage det her dybt, dybt alvorligt, for det er klart, at det er løbet totalt af sporet, siger Gitte Transbøl til TV 2.

- Mød stiv op

Der deltog omkring 10.000 unge i festen i Dyrehaven, der på Facebook blev omtalt som en velkomstfest for de nye elever.

I flere invitationer til de mange sjællandske gymnasieelever blev de unge blandt andet opfordret til at ”drikke sig i hegnet” og ”møde stive op”.

De enkelte gymnasier har ikke noget med selve festen at gøre, men på Rysensteen Gymnasium har den alligevel haft stort fokus, siger rektor Gitte Transbøl.

Hun forklarer, at repræsentanter fra gymnasiet forud for festen har mødtes med Naturstyrelsen for at drøfte elevernes adfærd, ligesom studiechefen på Rysensteen Gymnasium også har haft en snak med skolens 2. og 3. g.’ere.

- Vi har talt rigtig meget om det, og sidste år gik det rigtig godt, så derfor er det et chok for os, sådan som det har udviklet sig i år, siger Gitte Transbøl.

Har svært ved at styre eleverne

Forældrene til Magnus, der endte i respirator med en promille på fire, har skrevet et brev til Gitte Transbøl.

Her skriver de blandt andet, at de ikke mener, Rysensteen Gymnasium har et ansvar for, at deres søns aften endte på hospitalet, men de opfordrer blandt andet Gitte Transbøl til at tage en snak med de ældre elever for at få dem til at passe bedre på de nye.

Gitte Transbøl fortæller til TV 2, at hun efter fredagens fest har talt med elevrådets formand om sagen, ligesom gymnasiets ledelse for øjeblikket diskuterer, hvordan de kan gribe festen anderledes an næste år, så der ikke opstår de samme episoder.

Ifølge rektoren er det dog svært at løse problemet med et snuptag.

Hun mener ikke, at Rysensteen Gymnasium alene kan gøre noget, og siger, at der er tale om et større ”rituelt problem” blandt de unge, når det kommer til alkohol.

- Det er meget svært at styre for os, men vi har udfordringer, og dem skal vi tage alvorligt, siger Gitte Tranbøl.

Hos Danske Gymnasier, der tidligere var kendt som Rektorforeningen, siger formand Anne-Birgitte Rasmussen, at de danske gymnasier har et fælles ansvar for at løse problemerne, men at det skal ske i samarbejde med eleverne og deres forældre.

- Vi kommer til at diskutere, hvordan vi kan arbejde med en ungdomskultur, hvor det for nogle handler om at drikke rigtig meget. Det er en kultur, der er vokset, siger Anne-Birgitte Rasmussen til TV 2.

180 personer hos samaritterne

Hos Nordsjællands Politi har Finn Bernth Andersen, stationsleder ved Gentofte Politi, endnu ikke afsluttet evalueringen af fredagens fest i Dyrehaven.

Han fortæller, at der var overraskende mange unge samlet i Dyrehaven, og at der er blevet drukket ”rigtig meget” alkohol.

Omkring 180 personer var fredag forbi samaritterne i Dyrehaven, hvoraf langt de fleste var påvirket af alkohol eller stoffet. Han kalder derfor festen ”voldsom”, men understreger samtidigt, at der ikke er så meget politiet kan gøre i forhold til gymnasierne, som ikke er ansvarlig for festen.

Finn Bernth Andersen mener, at gymnasierne generelt gør, hvad de kan for at forhindre problemer, og derfor opfordrer han forældre og elever til selv at gøre en indsats for at få festen til at forløbe bedre.

 - Jeg ved godt, det lyder fuldstændig hult, men jeg vil selvfølgelig opfordre dem til slet ikke at drikke alkohol. Det ved jeg godt ikke kommer til at ske, men jeg vil råde dem til at gøre det med måde og sørge for at hjælpe dem, der får for meget, siger Finn Bernth Andersen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik