180-årig egestamme bliver til Gislingebåden

En egestamme med en diameter på en meter og en længde på 7 meter bliver lige nu kløvet med med køller, kiler og rå muskelkraft.

Vikingeskibsmuseets bådebyggere arbejder denne sommer på at bygge en rekonstruktion af en mindre gårdbåd fra 1100-tallet, Gislingebåden. Den store stamme skal udgøre materialet til bådens planker.

- Gislingebåds Projektet går ud på at rekonstruere båden så tæt på den oprindelige som muligt, samtidigt med at vi bygger med det oprindelige værktøj og bruger fortiden metoder og teknikker, fortæller bådebygger Martin Dael. - Derfor bruger vi også den ældgamle kløve-metode for at kunne at lave bådens planker af de store egestammer.

I vikingetiden og tidlig middelalder blev saven slet ikke brugt til bådebygning. Man brugte økser, køller og kiler. Og så skal tømmeret have den rette størrelse og kvalitet. Træet skal være retvokset og knastfrit - og det skal være stort. For at et træ kan give en planke med en færdig bredde på 25-30 cm skal træet være omkring 100 cm i diameter.

Og det er tilfældet med den 180 årige stamme, som Vikingeskibsmuseet kløver i dag.

Gislingebåden er en 7,7 meter lang hverdagsbåd fra Middelalderen, der blev fundet og udgravet i 1993 ved Gislinge i den inddæmmede og tørlagte Lammefjord.

Følg projektet på bådens hjemmeside her.

Byggeprojekt gennemføres af Vikingeskibsmuseets bådeværft, med mest mulig involvering af publikum. Der er planlagt en mængde aktiviteter omkring byggeriet, så museets gæster aktivt kan opleve alle aspekter af bådebygningsprojektet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Hillerød Madmarked

Nyt madmarked på vej: "Det er, hvad folk vil have"

skøjtebane i zoo

playZoologisk Have åbner ny vinterattraktion for første gang

Våbenskjold collage

Den store våbenskjoldsquiz: Hvad er historien bag din kommunes logo?

25_seconds

play
Oplev i weekenden:
Kom med på skattejagt!

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere