17 dage uden rent drikkevand i landsby: Der kan gå måneder uden løsning

Rent drikkevand i hanen har fået lange udsigter for borgere i Ledøje By. En ny analyse viser nemlig, at der er pesticider i den tredje og sidste boring i Ledøje Vandværk.

Du kender det sikkert. Du er tørstig. Du går ud i køkkenet, åbner for vandhanen, lader det løbe lidt og hælder så lidt vand i et glas og tager en dejlig slurk koldt vand.

Det er dog ikke alle danskere forundt.

290 ejendomme i Ledøje By har i knap tre uger været nødsaget til at hente deres drikkevand i en nødforsyning, der er blevet stillet op ved Freds Pladsen på grund af pesticider i vandet.

quote Det er ikke særligt betryggende, og det fylder rigtig meget i byen.

Bjørn Weitemeyer, oldermand for Ledøje Bylaug

Og det ser ud til, at de skal væbne sig med tålmodig, før de igen kan drikke vandet fra hanen. 

En ny analyse viser nemlig, at alle tre boringer på Ledøje Vandværk er forurenede. Derfor fastholder Styrelsen for Patientsikkerhed, at man ikke drikker det.

- Tidshorisonten afhænger af løsningen. Hvis vi skal lægge en ny ledning, så vi kan koble os til et andet vandværk, kan der nok gå mellem to og fire måneder, før der igen er rent vand i hanerne, for det tager tid at koble sig på en anden forsyning, forklarer Ingela Karlsson, centerchef for Teknik & Miljø i Egedal Kommune.

Det er ikke en udmelding, der huer oldermanden i Ledøje Bylaug, Bjørn Weitemeyer.

- Det er jo helt uoverskueligt. Det er rigtig lang tid. Det er et stort problem.  Problemet er også, hvordan det opbevares derhjemme, om det står i en rigtig dunk, og om det er for varmt. Det er ikke særligt betryggende, og det fylder rigtig meget i byen, siger Bjørn Weitemeyer, oldermand for Ledøje Bylaug.

quote Vi har aldrig renset med kulfilter i så stort omfang før, så vi kender ikke tidshorisonten på det.

Ingela Karlsson, centerchef for Teknik & Miljø

Borgerne skal selv medbringe egnede og rene beholdere. Udover at vandet ikke bør drikkes, bør det heller ikke blive brugt til madlavning. Det kan dog fortsat blive brugt til at tage bad i, til opvask, tøjvask og toiletskyl.

Flere løsninger i spil

Allerede i slutningen af april kunne TV 2 Lorry fortælle, at Styrelsen for Patienssikkerhed frarådede borgerne i Ledøje at drikke vandet fra det private vandværk. En analyse viste nemlig, at der er pesticidrester over grænseværdierne i to af vandværkets boringer.

Men en ny analyse viser altså, at den tredje boring også er forurenet, hvilket betyder at ingen af boringerne kan bruges til drikkevand.

Og flere mulige løsninger er i spil.

- Udover at blive koblet til en anden vandforsyning, bliver der også arbejdet på, om man kan rense vandet med et kulfilter, der kan tage pesticidresterne. Vi arbejder på begge løsninger samtidig. Men vi har aldrig renset med kulfilter i så stort omfang før, så vi kender ikke tidshorisonten på det, fortæller Ingela Karlsson.

Selvom oldemanden for Ledøje Bylaug er tilfreds med, at der bliver gjort noget, er han dog fortsat skeptisk.

- Jeg ved, at man lige nu tester kulfiltret, men det vides jo ikke om, det virker, lyder det fra Bjørn Weitemeyer.

Hvis kulfiltret virker, vil Ledøje få rent vand igen om to til tre uger.

Ledøje Vandværks boringer indeholder pesticidet chlorothalonil-amidsulfonsyre, som tidligere har været brugt i maling og landbruget. 

Den nye analyse viser, at den tredje boring har en værdi, der overskrider forsigtighedsprincippet, som Styrelsen for Patientsikkerhed fastlagde i april måned. 

Se indslaget nedenfor, hvis du vil blive klogere på, hvorfor det kan være farligt at drikke vandet i Ledøje By:

Kommunerne tester vores drikkevand for et stof, der kan give kræft - i Egedal må de stadig ikke drikke vandet.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik